SRAT

Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar Arlanda

Dela

Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen leder till sämre förutsättningar för flygtrafiken till och från Arlanda. Bristen på utbildade flygtekniker riskerar också att påverka flygsäkerheten negativt.

Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening
Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening SRAT

Svensk Flygteknikerförening pekar på att det är svårt att hitta utbildade flygtekniker till Arlanda och andra flygplatser i region Mälardalen. Flera stora arbetsgivare har svårt att rekrytera erfarna flygtekniker.

― Jag upplever att SAS och andra arbetsgivare har stora problem att rekrytera erfarna flygtekniker, säger Lars Nyremo, flygtekniker på charterbolaget TUI Fly Nordic på Arlanda och fackligt ombud för SFF. På Arlanda konkurrerar många arbetsgivare om samma personer. Företagen måste erbjuda konkurrenskraftiga löner, arbetsvillkor och vettiga arbetstider.

Det tar tid att få fram morgondagens kompetens inom flygsäkerhet. För att bli certifierad flygtekniker krävs runt fem års eftergymnasial utbildning och praktik.  Svensk Flygteknikerförening pekar på risken att kompetensbristen går ut över samhällsviktiga verksamheter och flygsäkerheten.

Jag är oroad för att bristen på flygtekniker kan påverkar flygsäkerheten negativt, säger Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening (SFF). Det är ju bara vi certifierade flygtekniker som kan godkänna tekniskt underhåll och reparationer på flygplan och helikoptrar. Kompetensbristen kan drabba försvaret, polisen, ambulansen, sjö- och flygräddningen och kustbevakningen på ett påtagligt negativt sätt.

Nyckelord

Kontakter

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsviktiga professioner. SRAT är ett förbund för kvalificerade professioner, handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

SRAT består av 25 medlemsföreningar. Vi är ett fackförbund som organiserar sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) Medlemsföreningarna finns också inom flygteknik, infrastruktur- och trafikbranschen, inom statlig förvaltning och i försvarsnära verksamheter.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande

Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye