Akademikerförbundet SSR

Sympatistrejk på Klarna

Dela

Akademikerförbundet SSR har beslutat att i sympati med fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varsla om stridsåtgärder mot Klarna Bank AB. Om parterna inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal så kommer även Akademikerförbundet SSR:s medlemmar på Klarna att omfattas av stridsåtgärder och total arbetsnedläggelse.

  • Om Sverige på allvar ska konkurrera med kompetens och en växande tech-bransch måste också de anställda ha samma trygghet och rätt till både goda arbetsvillkor och inflytande. Då krävs kollektivavtal, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Efter månader av förhandlingar har Sveriges Ingenjörer och Unionen meddelat att de varslat om konfliktåtgärder mot Klarna Bank AB efter avbrutna förhandlingar. Sveriges Ingenjörer har därefter bett om sympatiåtgärder. Skulle Sveriges ingenjörer kommer överens med Klarna Bank AB om ett nytt kollektivavtal så kommer dessa villkor även att omfatta Akademikerförbundet SSR:s medlemmar. 

  • Kollektivavtal är grunden för trygga jobb och bra villkor i Sverige. Vi kommer att stötta våra medlemmar och de förhandlande fackförbunden tills ett kollektivavtal har slutits, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Den svenska modellen bygger på att anställda omfattas av kollektivavtal. Stora företag kan inte stå utanför; då kommer hela branscher i förlängningen ha sämre arbetsvillkor och de anställda mindre inflytande över sin arbetsmiljö än på arbetsmarknaden i stort. De fackliga organisationerna är beredda att ta sitt ansvar för en fungerande arbetsmarknad, nu måste även Klarna ta sitt ansvar. 

Medlingsinstitutet kommer att utse opartiska förhandlare som beslutar om nästa steg. Om inte annat meddelas eller om parterna inte lyckas komma vidare i förhandlingarna, så träder Unionen och Sveriges Ingenjörers strejk i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30. Akademikerförbundet SSR:s sympativarsel och strejk träder i kraft den 8 november 2023 klockan 12:00 förutsatt att överenskommelse ej har träffats.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye