DO riktar krav mot kommun för sexuella trakasserier och bristfällig utredning
Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att en kommun i Skåne ska betala diskrimineringsersättning till en elev som utsatts för sexuella trakasserier. Och för att kommunen inte har utrett och vidtagit åtgärder i enlighet med lagens krav. Hade en utredning påbörjats i tid hade en del av de övergrepp eleven utsattes för kunnat undvikas.
Händelserna rör ett barn som vid den aktuella tiden gick på mellanstadiet. En anställd på skolan har dömts i tingsrätt för flera fall av sexualbrott mot eleven. Sexualbrotten som den anställde har dömts för, utgör även sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen. Därför är även kommunen som utbildningsanordnare ansvarig för händelserna.
Av DO:s utredning framgår att skolan tidigare uppmärksammats på att den anställde haft ett opassande förhållningssätt mot barn. Av brottmålsdomen framgår att personal på skolan har observerat en situation med den anställde och eleven, som var sådan att en utredning om sexuella trakasserier borde ha inletts. I och med att detta inte gjordes har de sexuella trakasserierna kunnat fortsätta och eskalera.
Enligt DO visar den här händelsen hur viktigt det är att utbildningsanordnare agerar direkt och i enlighet med lagens krav. Det är också viktigt att aktivt tillse att alla anställda ska ha kunskap om hur de ska agera när de uppmärksammar något som kan utgöra sexuella trakasserier.
– Så fort det finns kännedom om eventuella missförhållanden ska en utredning inledas. Hade kommunen inlett en utredning och agerat i enlighet med lag och egna riktlinjer, hade flera av de allvarliga övergrepp eleven utsattes för troligen kunnat undvikas, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.
DO begär nu att kommunen ska betala 450 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. Kommunen har till den 13 november att ta ställning till DO:s krav. Därefter kommer DO att lämna in stämningsansökan till tingsrätten.
DO 2023/5981
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.
Diskriminering när person som använder elrullstol nekades komma ombord på bussen27.1.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm. Föraren ville inte låta personen komma ombord på bussen men efter ingripande av en medpassagerare fällde föraren till slut ut rampen till bussen och personen kunde åka med. DO begär nu att Region Stockholm betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.
Flygbolag ersätter kvinna för diskriminering19.12.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
Ett flygbolag har medgett att de diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Flygbolaget kommer nu att betala ersättning till kvinnan.
Lärares ifrågasättande av en elevs klädsel var diskriminering18.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En lärare på en skola i Göteborg utsatte en elev för trakasserier när hen kritiserade elevens traditionella religiösa klädsel och tvingade eleven att byta om. DO bedömer att eleven har utsatts för trakasserier som har samband med religion, och dessutom att skolan inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder.
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum