Rapporten misstänkliggör oss som behöver assistans

Dela

Luddiga och slarviga beskrivningar utmålar assistansanvändare som brottslingar – och till och med terrorister. Det stora problemet är att många som behöver personlig assistans inte ens får det idag.  

DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. Foto: Anna Drvnik.
DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. Foto: Anna Drvnik.

-Det råder fruktansvärd förvirring i debatten, både från polisen, regeringen och Nationellt bedrägericentrum.

Det säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, om den rapport som handlar om bedrägerier kring ersättning för personlig assistans.

-Först och främst: personlig assistans är inte en lyx, det är en livsnödvändighet för oss som har behoven. Vi med funktionsnedsättningar tar inte lättvindigt på assistansersättningen. Rapporter som denna, med lösa antaganden och slarvigt användande av begreppen, misstänkliggör oss som behöver personlig assistans för att kunna leva våra liv, säger Åsa Strahlemo.  

Många människor underkastar sig djupt integritetskränkande utredningar för att ens kunna söka och bli beviljad personlig assistans.

-Det är inget som de flesta personer vill gå igenom, säger Åsa Strahlemo. Till exempel att ens toalettbesök klockas. För att antal assistanstimmar ska bedömas.  

-Rapporten från Nationellt bedrägericentrum har verkligen skakat om oss, säger Åsa Strahlemo-

-Att tala om ”fuskare” och ”bidragsfusk” är helt missvisande i det här sammanhanget säger DHR:s rättighetspolitiska samordnare Karolina Celinska.

-Svindlerier med ersättning för personlig assistans är en organiserad och samordnad brottslighet. Det handlar inte om en massa assistansanvändare, landet runt, som överdebiterar för timmar. Myndigheter och debattörer måste välja sina ord så att inte vi med funktionsnedsättning generellt sett misstänkliggörs, säger Karolina Celinska.

Rapporten är mycket otydlig och svepande på en rad punkter. Det framgår inte om det är dömda personer som beskrivs i rapporten, eller är det enbart misstänkta för bedrägeribrott men som inte har dömts. Något annat som saknas är beskrivningar av hur brotten faktiskt har utförts.

Det påstås till och med i rapporten att pengar finansierar gängkriminalitet och terror, men inte på vilket sätt.

- Det här är inte en detalj som kan sopas under mattan., säger Karolina Celinska. Rapporten borde kunnat vara tydlig med exakt hur medlen avsedda för personlig assistans används för gängkriminalitet och terrorism.

Skillnaden mellan enskilda personer och organiserad kriminalitet är förvirrad i media i allmänhet och tyvärr även i denna rapport. Skillnaden är stor mellan en enskild person som behöver assistans och ett kriminellt nätverk som utnyttjar systemet.

-För att genomföra den här typen av kriminalitet krävs det mer än en klurig idé. Det krävs logistik, det krävs planering och samarbete mellan parter. Denna typ av brott är inget som genomförs med lätthet, säger Karolina Celinska.

Vi på DHR uppmanar till en djupare granskning, som tar hänsyn till de svåra och komplexa strukturerna av det faktiska problemet med kriminaliteten. Bara då kan vi hitta en lösning som faktiskt gör skillnad. 

Den personliga assistansen är en livlina, inte en lyx.

För mer info, kontakta:

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR tel 070 508 80 29

Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare DHR tel 076 837 80 34

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karolina Celinska, rättighetspoitisk samordare på DHR. Foto: Anna Drvnik.
Karolina Celinska, rättighetspoitisk samordare på DHR. Foto: Anna Drvnik.
Ladda ned bild

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye