Djurens Rätt

SVT:s “Kycklingens pris” visar kycklingarnas fruktansvärda verklighet

Dela

SVT:s Uppdrag granskning visar upp hur kycklingfabrikerna håller nere priset på kycklingkött – genom systematiskt djurplågeri på avelsanläggningarna. “Kycklingens pris” riktar ljuset mot de djur som är flest och har det allra sämst kycklingarna. Djurens Rätt arbetar aktivt för att kycklingarna måste få det bättre och för att det ska ske behöver köttkonsumtionen minska.

Flera turbokycklingar från kycklingindustrin. Foto: Shutterstock
Flera turbokycklingar från kycklingindustrin. Foto: Shutterstock

Jag kan inte med ord beskriva hur illa kycklingarna behandlas. Det som avslöjats av Uppdrag granskning visar med skrämmande tydlighet vilken utsatt position djuren befinner sig i – de behandlas som produkter istället för som de levande varelser de är, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Programmet “Kycklingens pris” som visas den 1 november 2023 beskrivs enligt följande: "Sverige påstår sig ha världens bästa kyckling". Men bakom tillbommade fönster döljer sig en mörk sanning om svensk kycklingproduktion som ingen vill visa upp. Kyckling är den billiga, klimatsmarta och populära svenska matfågeln - men till vilket pris?"

SVT:s Uppdrag granskning och programmet “Kycklingens pris” fokuserar på det internationellt ägda företaget Aviagen SweChick som importerar avelsdjur från Storbritannien och föder upp mor- och farföräldrarna till 99 % av kycklingarna som slaktas i Sverige idag. Denna framavlade ras, turbokyckling, växer 50 gånger sin storlek på bara 35 dagar, och hinner på den korta tiden få problem med hög dödlighet, rörelsestörningar och frätskador.

De djur som används för avel växer lika snabbt som de turbokycklingar som produceras för kött, men lever till en högre ålder för att hinna bli könsmogna och lägga ägg. De tvingas även att leva med restriktiv utfodring och hunger för att undvika allvarliga störningar i reproduktion och hälsa. Att leva med kronisk hunger är inte tillåtet för något djurslag i Sverige, men skulle behöva regleras tydligare för att det ska speglas i praktiken.

Programmet, som har filmmaterial inifrån en svensk uppfödningsanläggning tagna av Djurrättsalliansen, visar också bilder av bristande avlivning av sjuka hönor och tuppar, som är tydliga brott mot djurskyddslagen. Länsstyrelserna har påpekat bristerna utan att se en praktisk förbättring.

– Djurens Rätt kräver nu att regeringen agerar och säkerställer att djurskyddslagen följs, det innebär bland annat att uppfödningen av turbokycklingar, som växer så fort att de får ont, måste förbjudas. För dig som privatperson är det enda rådet jag kan ge att välja bort kycklingarna från tallriken, avslutar Camilla Bergvall.

Läs mer här.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye