Hippocampusdagen 2023: Från betäckning till unghäst
På årets Hippocampusdag delar svenska hästexperter sin kunskap om hästens reproduktion och uppväxt. En unik möjlighet för hästmänniskor att tillgodogöra sig mycket kunskap på bara en dag. Alla är välkomna att delta digitalt fredagen den 10 november kl 9-16.
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, samarbetar för att varje år arrangera en kunskapsdag om häst, Hippocampusdagen. Med temat Från betäckning till unghäst riktar sig årets konferens till hästentusiaster och yrkesverksamma med intresse för hästens reproduktion och uppväxt.
– Hippocampusdagen är ett unikt tillfälle för alla som älskar och bryr sig om hästar att träffa experter och forskare. I år vill vi ge en djupare förståelse för den viktiga starten av ett hästliv, oavsett om du är en erfaren hästmänniska eller nybörjare. Vi går igenom ston och hingstars fruktsamhet, de senaste teknikerna, och ger expertråd om fölning samt hälsa och välbefinnande hos både sto och föl. Du blir en del av en engagerad gemenskap av forskare och aktiva inom hästsektorn. På Hippocampusdagen kan du fördjupa din passion och kunskap om hästar och passa på att ställa frågor till experterna, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA.
Under dagen kommer också tillkännagivande av Årets hästforskningsprojekt, samt utdelning av Årets hedersomnämnande, presenteras av Stiftelsen Hästforskning.
Konferensen kommer att sändas digitalt på SLU Play den 10 november kl 9-16. Deltagande är kostnadsfritt. Ställ frågor till föreläsarna redan nu eller under konferensen via e-post till hastkommitten@slu.se. Arrangörer är SLU:s Veterinärmedicinska och husdjursvetenskapliga fakultets kommitté för hästfrågor tillsammans med SVA.
Nyckelord
Kontakter
Gittan GröndahlTillförordnad statsveterinär
Tel:018-67 42 97gittan.grondahl@sva.seBilder
Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
Avhandling: musslors död i hav och vattendrag undersökta28.10.2024 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Doktoranden Anders Alfjorden har i flera år undersökt hälsotillståndet hos den hotade flodpärlmusslan. Varför dör de plötsligt ut på en viss plats? Med hjälp av bland annat ny genteknik har flera tidigare okända parasiter och sjukdomstillstånd kunnat identifieras och beskrivas.
Idag uppmärksammas polyneuropati, en sjukdom som drabbar både människor och djur16.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
På polyneuropatidagen den 16 oktober uppmärksammas en sjukdom som påverkar nervsystemet hos människor och djur. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, deltar i forskning om polyneuropati hos häst.
SVA lanserar appen Trikintest på Elmia Lantbruk15.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
SVA lanserar en app där vildsvinsjägare kan beställa trikinanalyser, Trikintest. Med appen slipper jägare fylla i pappersremisser och användaruppgifter är redan ifyllt. Provtagningsmaterial och kuvert kan också beställas enkelt i förväg.
Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest – EU:s medlemsstater röstade ja23.9.2024 13:31:29 CEST | Pressmeddelande
EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har nu godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest, ASF, efter utbrottet hos vildsvin i Fagersta. Därmed har bekämpningen gått snabbare än vad något annat EU-land tidigare har lyckats med. När EU-beslutet har trätt i kraft kommer Jordbruksverket kommer att häva de sista restriktionerna och inleda processen för att montera ned stängslet runt kärnområdet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum