Akademikerförbundet SSR

Stöd till IF-Metalls strejk på Tesla

Dela

Kollektivavtal innebär trygghet och stabilitet på arbetsmarknaden. Akademikerförbundet SSR ger sitt stöd till IF-Metall som nu har en pågående strejk på Teslas verkstäder (TM Sweden AB) efter att bolaget vägrat teckna kollektivavtal.

– Genom att inte ge de anställda den trygghet och de villkor som ett kollektivavtal säkerställer så utmanar den svenska modellen. Tesla försöker konkurrera med sämre villkor vilket äventyrar villkoren för fler än bara Teslas anställda på sikt. IF-Metall tar nu en viktig strid för hela den svenska arbetsmarknaden och har därför vårt stöd, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Nio av tio arbetstagare omfattas av kollektivavtal i Sverige. Den svenska modellen innebär att arbetsmarknadens parter tar ansvar för villkoren på arbetsplatsen. Det är världens mest framgångsrika sätt att organisera arbetsmarknaden med låg inblandning av politiken och få konfliktdagar. Den modellen är värd att ta strid för. 

 - Kollektivavtal är ett golv som säkerställer en bra lön, pension och arbetsvillkor för de anställda, utan kollektivavtal kan en arbetsgivare ensidigt välja att försämra villkoren utan att de anställda har något att sätta emot, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Fakta: Fördelar med kollektivavtal 

  • Tydliga villkor. Både arbetstagare och arbetsgivaren vet vilka villkor som gäller. En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren ännu mer än det som står i avtalet – men inte försämra. 

  • Tjänstepension. Arbetsgivaren sätter varje år in pengar hos ett försäkrings­bolag som förvaltar arbetstagarens tjänstepensions­pengar. 

  • Regelbunden löneprocess.  Lönen ska ses över varje år, enligt kollektiv­avtalet. Arbetstagare har också rätt till ett lönesamtal. 

  • Försäkringar. Om arbetstagare till exempel blir sjuk en längre tid eller skadar sig i arbetet utges ekonomisk ersättning, tack vare försäkringar som ingår i kollektivavtalet. 

  • Rätt att påverka på arbetsplatsen. Kollektivavtalet ger de anställda möjlighet att vara med och fatta beslut som rör arbetsplatsen och sin arbetsmiljö. 

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye