Naturvetarna

FOI favorit hos naturvetare inom tech

Dela

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI är för andra året i rad den mest populära arbetsgivaren hos naturvetare inom it och tech. Det visar Naturvetarbarometern, en stor undersökning där nästan 6 000 personer har rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.

Stimulerande arbetsuppgifter, möjlighet till kompetensutveckling, varor och tjänster som man kan stå för och ett starkt varumärke är egenskaper hos en arbetsgivare som personer med utbildningsbakgrunder inom data- och systemvetenskap, fysik och matematik, och som arbetar inom it och tech helst vill se. Enligt Naturvetarbarometern är det FOI som bäst svarar upp mot de kraven.

- Fantastiskt kul att vi för andra året i rad har blivit utsedda till den mest populära arbetsgivaren! Det är inte bara roligt för oss utan det är även väldigt viktigt för Sveriges säkerhet att naturvetare både lockas till och vill stanna kvar på FOI.  Naturvetare ger ett väsentligt bidrag till ökad svensk försvarsförmåga, säger FOI:s generaldirektör Jens Mattsson, som själv är medlem i Naturvetarna.

Undersökningen är gjord av fackförbundet Naturvetarna, och sammanlagt har nästan 6 000 personer besvarat enkäten. Av dessa arbetar 331 inom it och tech.

 

Fast anställning och flexibla arbetstider viktigt

När det gäller lön, förmåner och villkor är faktorer som fast anställning, flexibla arbetstider och konkurrenskraftig lön högst rankade i valet av arbetsgivare. 97 procent av de tillfrågade anger att fast anställning är viktigt, för flexibla arbetstider och konkurrenskraftig lön är motsvarande siffra 96 respektive 95 procent.

 

Många planerar att byta arbetsgivare

När det gäller framtiden uppger nästan sex av tio naturvetare inom tech-sektorn att de planerar att byta arbetsgivare. Tre av tio svarar att de har ambitioner att vidareutbilda sig.

- Våra forskare måste kontinuerligt vara uppdaterade om den senaste tekniken och vad som rör sig vid forskningsfronten. Vi uppmuntrar våra forskare att under hela karriären kompetensutveckla sig. På FOI arbetar vi inte enbart med de nuvarande problemen eller den senaste tekniken, vi arbetar med att förstå de framtida hoten och det som kan bli framtidens teknik, säger Jens Mattsson.

10-i-topp mest attraktiva arbetsgivare inom it och tech

(föregående års placering inom parentes)

 

  1. Totalförsvarets forskningsinstitut FOI                     (1)
  2. Ericsson                                                                         (3)
  3. Försvarsmakten                                                            (2)
  4. Axis Communications                                                   (8)
  5. RISE                                                                                  (4)
  6. Uppsala universitet                                                         (10)
  7. Volvo                                                                                  (7)
  8. IKEA                                                                                   (65)
  9. SAAB                                                                                 (11)
  10. AstraZeneca                                                                     (14)

Källa: Naturvetarbarometern 2023.

Om Naturvetarbarometern:

Datainsamlingen genomfördes under perioden 12 maj 2023 – 21 juni 2023 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till Naturvetarnas medlemmar samt till studenter som studerar naturvetenskapliga program på svenska universitet.  Totalt svarade 5 971 personer på enkäten, .

Kontakter

Bilder

Om Naturvetarna

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har nästan 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye