Cancerfonden

Stillasittande under cancerbehandling – ett recept för framtida hälsoproblem

Dela

Under cancerbehandlingar är det vanligt att fysisk aktivitet minskar och stillasittande ökar, vilket kan ge försämrad hälsa och andra hälsoproblem senare i livet. Petra von Heideken Wågert, forskare vid Mälardalens universitet tilldelas nu 2,4 miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka hur man på bästa sätt kan minska stillasittande hos patienter under en cancerbehandling. 

Petra von Heideken Wågert. Foto: Mälardalens universitet
Petra von Heideken Wågert. Foto: Mälardalens universitet

 Forskningsprojektet ska utvärdera ett specialanpassat digitalt självhanteringsprogram, utvecklat i samarbete med patienter. Programmet syftar till att minska stillasittande hos personer som genomgår behandlingar för bröst-, prostata- eller tjocktarmscancer.

– Jag är oerhört tacksam för det generösa stödet från Cancerfonden. Genom att få mer kunskap om hur vi under själva cancerbehandlingen kan sätta in hälsointerventioner hoppas vi kunna bidra till att allt fler människor lever friska och långa liv även efter en tuff cancerbehandling, säger Petra von Heideken Wågert, forskare vid Mälardalens universitet. 

Deltagarna kommer slumpmässigt att tilldelas antingen programgruppen eller kontrollgruppen. De som tilldelas programmet kommer att få vägledning och stöd av en fysioterapeut och ett digitalt program som hjälper patienterna att sätta upp realistiska rörelsemål och få in mer fysisk aktivitet i sin vardag.

– Eftersom forskningen går framåt och dödligheten har minskat i många cancerformer så finns det fler och fler människor som lever långa liv efter sin cancerbehandling. Därför är det alltmer viktigt med kunskap om hur vi kan ge patienter ett gott och långt liv med god hälsa under och efter cancerbehandlingen, det har länge varit en blind fläck i behandlingen av cancer, säger Petra von Heideken Wågert. 

Petra von Heideken Wågert tilldelas 2,4 miljoner kr från Cancerfonden för sitt forskningsprojekt som fokuserar på att främja hälsa genom att minska stillasittande hos personer som genomgår cancerbehandling.               

Tack vara generösa donationer från privatpersoner och företag kan Cancerfonden varje år dela ut 100-tals miljoner kronor till forskning. I år delas totalt 740 miljoner kronor ut för flera olika forskningsprojekt. Totalt är det 13 lärosäten i Sverige vars forskare får dela på årets medel från Cancerfonden.

– Jag är otroligt glad att vi kan dela ut hela 740 miljoner kronor. Det här har varit ett år präglat av många svåra omvärldshändelser som drabbat hela samhällen och privatpersoner. Mitt i detta har ändå människor fortsatt ge sitt stöd för att svensk cancerforskning ska kunna fortsätta och det är tack vare deras gåvor vi nu kan stötta de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Kontakter

Bilder

Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson
Ladda ned bild

Om oss

Cancerfondens vision är att besegra cancer

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye