Stillasittande under cancerbehandling – ett recept för framtida hälsoproblem
Under cancerbehandlingar är det vanligt att fysisk aktivitet minskar och stillasittande ökar, vilket kan ge försämrad hälsa och andra hälsoproblem senare i livet. Petra von Heideken Wågert, forskare vid Mälardalens universitet tilldelas nu 2,4 miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka hur man på bästa sätt kan minska stillasittande hos patienter under en cancerbehandling.

Forskningsprojektet ska utvärdera ett specialanpassat digitalt självhanteringsprogram, utvecklat i samarbete med patienter. Programmet syftar till att minska stillasittande hos personer som genomgår behandlingar för bröst-, prostata- eller tjocktarmscancer.
– Jag är oerhört tacksam för det generösa stödet från Cancerfonden. Genom att få mer kunskap om hur vi under själva cancerbehandlingen kan sätta in hälsointerventioner hoppas vi kunna bidra till att allt fler människor lever friska och långa liv även efter en tuff cancerbehandling, säger Petra von Heideken Wågert, forskare vid Mälardalens universitet.
Deltagarna kommer slumpmässigt att tilldelas antingen programgruppen eller kontrollgruppen. De som tilldelas programmet kommer att få vägledning och stöd av en fysioterapeut och ett digitalt program som hjälper patienterna att sätta upp realistiska rörelsemål och få in mer fysisk aktivitet i sin vardag.
– Eftersom forskningen går framåt och dödligheten har minskat i många cancerformer så finns det fler och fler människor som lever långa liv efter sin cancerbehandling. Därför är det alltmer viktigt med kunskap om hur vi kan ge patienter ett gott och långt liv med god hälsa under och efter cancerbehandlingen, det har länge varit en blind fläck i behandlingen av cancer, säger Petra von Heideken Wågert.
Petra von Heideken Wågert tilldelas 2,4 miljoner kr från Cancerfonden för sitt forskningsprojekt som fokuserar på att främja hälsa genom att minska stillasittande hos personer som genomgår cancerbehandling.
Tack vara generösa donationer från privatpersoner och företag kan Cancerfonden varje år dela ut 100-tals miljoner kronor till forskning. I år delas totalt 740 miljoner kronor ut för flera olika forskningsprojekt. Totalt är det 13 lärosäten i Sverige vars forskare får dela på årets medel från Cancerfonden.
– Jag är otroligt glad att vi kan dela ut hela 740 miljoner kronor. Det här har varit ett år präglat av många svåra omvärldshändelser som drabbat hela samhällen och privatpersoner. Mitt i detta har ändå människor fortsatt ge sitt stöd för att svensk cancerforskning ska kunna fortsätta och det är tack vare deras gåvor vi nu kan stötta de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Kontakter
Jens PetersenCancerfonden
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seEllinor PrawitzCancerfonden
Tel:076 111 42 19ellinor.prawitz@cancerfonden.seBilder

Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Slopad moms på frukt och grönt – ett konkret steg mot lägre matpriser och bättre folkhälsa20.3.2025 06:15:00 CET | Pressmeddelande
Inför regeringens möte med livsmedelsbranschen uppmanar Cancerfonden finansminister Elisabeth Svantesson att inkludera ett momsbefriat frukt- och grönt förslag som en del av lösningen. Ett sådant förslag skulle både underlätta för hushållens ekonomi och skapa incitament för en mer hälsosam matkonsumtion.
Så kan palliativa vården i Västmanland rustas inför framtiden - Cancerfonden besöker regionen17.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Palliativ vård är en grundläggande del av sjukvården, men idag är den ojämlik och ofta eftersatt. Samtidigt som allt fler lever längre med obotliga sjukdomar, står Sveriges regioner inför en växande utmaning. För att möta detta behov reser Cancerfonden genom landet för att lyfta frågan med ansvariga politiker. Först på tur är Region Västmanland.
Cancer är vår tids stora hälsoutmaning – stora regionala skillnader12.3.2025 09:09:32 CET | Pressmeddelande
Nya siffror från Cancerfonden visar att Sverige står inför stora utmaningar i arbetet mot cancer. Antalet nya cancerfall fortsätter att öka och trots stora framsteg inom vård och forskning så kan cancer snart bli den vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Pressfrukost (uppdat. med länk): Nya siffror visar att kostnaderna för cancer skenar10.3.2025 13:08:55 CET | Pressinbjudan
Vid denna pressfrukost presenterar Cancerfonden nya siffror om samhällets stigande kostnader för cancer och delger sina förväntningar på den kommande cancerstrategin. Välkommen att delta på plats eller via live sändning (se länk).
Kristian Pietras utsedd till Årets Cancerforskare 202510.3.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden har utsett Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet, till Årets Cancerforskare 2025. Hans forskning skapar nya möjligheter att bekämpa cancer genom att visa att en tumör inte bara är en samling muterade celler – utan ett helt ekosystem där tumören och dess omgivning kommunicerar och samverkar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum