Akademikerförbundet SSR

Facket kräver förhandling med alla skånska kommuner

Dela

Personalomsättningen i de skånska kommunerna är hög. Akademikerförbundet SSR:s medlemmar varnar för en försämrad arbetsmiljö i kommunerna och att många av de mest erfarna medarbetarna söker sig från kommunerna. Därför kräver Akademikerförbundet SSR idag förhandlingar med alla 33 skånska kommuner för att säkra kompetensen.

  • Om en kommun vill vara en bra arbetsgivare måste de börja ta kompetensförsörjningen på allvar. För att behålla personal, ge dem möjligheter att utvecklas och säkra kompetensförsörjningen långsiktigt måste mer göras, säger Mats Olsson ombudsman för Skåne Akademikerförbundet SSR 
     

  • Konkurrensen om arbetskraften hårdnar och det kommer bli extremt svårt ha en fungerande välfärd om inte skånska kommuner rycker upp sig som arbetsgivare. Det handlar om att möjliggöra kompetens- och karriärutveckling, men också om att skapa bra arbetsmiljö, säger Mats Olsson ombudsman för Skåne Akademikerförbundet SSR 

Anledningen till att Akademikerförbundet SSR begär förhandlingar/överläggning med kommunen är att vi ser problem med hög personalomsättning i hela Skåne, vilket kan leda till sämre arbetsmiljö på arbetsplatserna och erfarna handläggare slutar. Det ger sämre service till medborgarna.

Akademikerförbundet SSR:s krav i förhandlingar med Skånes kommuner: 

  • Teckna lokala avtal för att säkerställa kompetensförsörjningen 

  • Inför mentorsprogram för att erfarna medarbetare ska kunna handleda de som är nya på sina uppdrag på ett rättssäkert sätt. 

  • Skapa tydliga möjligheter till karriärsutveckling i kommunen, till exempel, särskilt yrkesskickliga 

  • Bygga upp erfarenhetskapital, dvs utveckla och vidareutbilda personalen, så att de kan hjälpa och stötta mindre erfarna att bli trygga i sin yrkesroll och därigenom kvalitetssäkra socialtjänstens arbete. 

  • Använd medarbetarna kompetens rätt 

  • Chefsutveckling, kontinuerlig utbildning och stöd. 

  • Plan för minskad inhyrning av personal 

Att minska personalomsättningen leder till en bättre arbetsmiljö vilket skapar en trygghet på arbetsplatsen., därigenom minskar sjukskrivningarna och friskare arbetsplatser uppnås.  

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye