Stockholms stad

Årets yrkeslärare ser möjligheter och får elever att blomstra

Dela

Petra Jonasson och Viktor Frodell är årets yrkeslärare i Stockholmsregionen. Det avslöjades under tävlingen Yrkeskampen som arrangerades på S:t Eriks gymnasium den 9 november.

Två glada lärare visar upp diplom och blommor framför entre till S:t Eriks gymnasieskola
Petra Jonasson och Viktor Frodell är årets yrkeslärare i Stockholmsregionen. Foto: WorldSkills

Ackompanjerade av elevers jubel fick de överraskade lärarna ta emot priset som delades ut av ordföranden i arbetsmarknadsnämnden i Stockholms stad, Arvid Vikman Rindevall.

Pristagaren Petra Johansson undervisar blivande florister på hantverksprogrammet på S:t Eriks gymnasium med Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Stockholm.

Det känns fantastiskt, jag är jätteglad! Jag tror det är viktigt som yrkeslärare att man brinner för själva yrket, men också att man har en god relation till eleverna och försöker att ha en undervisning som inspirerar dem, menar Petra.

Pristagaren Viktor Frodell undervisar elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Jag nöjer mig aldrig, jag försöker tänka på nytt sätt och är det något som kan utvecklas vill jag gärna göra det. Jag är inte rädd för att testa nya saker. Men också att jag tycker att det är väldigt kul! Jag hoppas att det märks både bland mina elever men också mina kollegor, att jag har kul på jobbet, poängterar Viktor.

Stor brist på yrkesutbildade i Stockholm 

Andelen elever som studerar på gymnasial yrkesutbildning behöver öka i Stockholms län de kommande åren fram till år 2035. Det kommer råda en stor brist på utbildade inom en rad yrkesbranscher såsom fordon, vård och omsorg, restaurang och livsmedel med mera. 

Det behövs naturligtvis en lång rad av olika insatser under lång tid för att öka attraktionen för yrkesprogrammen men att deltaga i arrangemang såsom Yrkeskampen och Yrkes-SM är ett steg på vägen, menar Joachim Håkansson, gymnasiedirektör på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Stockholms stad erbjuder flertalet yrkesprogram i de kommunala gymnasieskolorna.

Jag är extra stolt över att de två lärare som utsågs till årets yrkeslärare i Stockholmsregionen båda arbetar på våra egna gymnasieskolor här i Stockholms stad. Det är ett kvitto på att våra utbildningar håller hög kvalitet och att vi är en attraktiv arbetsgivare som lockar skickliga lärare, säger Joachim Håkansson.

Ett pris för att uppmärksamma yrkeslärare

Årets yrkeslärare är ett pris WorldSkills Sweden instiftat för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare.  En jury bestående av representanter från LO, Svenskt Näringsliv, Stockholms stad, Region Stockholm och WorldSkills Sweden har valt årets pristagare utifrån kriterier som bland annat handlar om att yrkeslärare som nomineras ska:

  • i sin roll ha lyckats inspirera och uppmuntra elever till lärande och kunskapssökande
  • ha en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet
  • ha lärarbehörighet (lärarexamen)
  • samarbeta på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Juryns motivering

Viktor Frodell 

Stockholms hotell- och restaurangskola, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, SFI-kombinationsutbildning kock

Viktor ser möjligheter, inte hinder. Med tydligt fokus på sina elevers anställningsbarhet utformar han på ett pragmatiskt sätt sin undervisning utifrån branschens konkreta behov. Han skapar därigenom förutsättningar för sina elever att etablera sig på en arbetsmarknad med stor kompetensbrist. Hans undervisning präglas av en djup förståelse för sina elevers varierande förutsättningar, av innovativa undervisningsmetoder och av ett nära samarbete med såväl bransch- som lärarkollegor, inom och utanför sin egen skola.

Juryns motivering

Petra Jonasson

S:t Eriks gymnasium med Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Stockholm, Hantverksprogrammet, Inriktning florist

Petra är en lärare som får sina elever att blomstra. Med sitt varma bemötande, sin genuina omtanke och sitt stora hjärta ser hon varje enskild individ. Hon har ett stort engagemang inte bara för sina elever och som mentor, utan även som kollega och som stolt representant för sitt skrå. Genom sin starka professionsförankring och sin förståelse för arbetsgivares krav möjliggör hon APL-platser i en bransch som domineras av småföretagare. Hennes passion för floristyrket smittar av sig på alla hon möter, eller med en elevs egna ord: ”Petra är speciellt värd detta pris då hon får mig att bli inspirerad och taggad på att gå till skolan!”

Kontakt

Stockholms hotell- och restaurangskola

S:t Eriks gymnasium

Fakta om Worldskills Sweden

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO, Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag.

WorldSkills Sweden har i uppdrag att arbeta med att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrkesutbildning. Det uppnås bland annat genom att anordna och driva yrkestävlingar som Yrkes-SM samt ansvara för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-EM och Yrkes-VM

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Anna Malm, tf samordnare på kommunikationsenheten, telefon 08-508 337 62 och anna.malm@edu.stockholm.se

Petra Nergårdh, tf kommunikationschef, 08-508 337 67 och petra.nergardh@edu.stockholm.se


Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

En bra skola för alla Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye