Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Sjukvården i Västra Götaland blev pressträff i riksdagen

Dela

Vänsterpartiet föreslår en extra ändringsbudget i riksdagen, för mer pengar till hela landets sjukvård. 
- Regeringen använder vår välfärd som krockkudde, när vi står mitt i en sjukvårdskris, säger regionråd Carina Örgård (V) på dagens pressträff i riksdagen.

Carina Örgård (Vänsterpartiet)
Regionråd Carina Örgård (V)

Den nya prognosen för regionernas ekonomi finns i SKR:s senaste rapport. Den visar att läget för regionerna är betydligt allvarligare än vad som var känt när regeringen lade fram sin budget i september.  
– De här nya siffrorna för svensk sjukvård var inte kända när regeringen lade fram sin budget. Det är därför helt nödvändigt att regeringen nu agerar och skjuter till nya pengar till sjukvården. Redan idag har sjukvården skurit ned på väldigt mycket och nu förvärras läget betydligt. Sjukvården måste skyddas mot nedskärningschocken, säger Nooshi Dadgostar (V).  

Vänsterpartiet har därför idag lagt ett initiativ i Finansutskottet om en extra ändringsbudget, för att snabbt skjuta till pengar till regionerna redan 2024. Det gjordes under pandemin, och det kan göras igen. 
- Om inte regeringen skjuter till mer pengar kommer kommunsektorn att gå med 31 miljarder i underskott, varav regionerna står för 24 miljarder. Västra Götaland gör ett underskott på 1,5 miljard, trots att vi gör allt vi kan för att bryta kostnadsutvecklingen och rikta alla medel till patienterna. Regeringen måste ta sitt ansvar och skicka de statsbidrag som behövs, säger Carina Örgård (V).   

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och ekonomiskpolitiska talespersonen Ali Esbati mötte pressen, tillsammans med regionråd Carina Örgård från Västra Götalandsregionen, och regionråden Linda Jonsson, Norrbotten och Elisabeth Björk, Värmland, som beskrev läget ute i regionerna.  
- Våra patientnära chefer och förvaltningar har nu långa listor på oumbärliga saker som ändå måste skäras ner på. Vi hamnar i en absurd situation där vi tvingas säga nej till att anställa sjuksköterskor och läkare, som vi egentligen skulle behöva, bara för att vi inte har råd att ha dem. Resultatet kommer bli att de långa vårdköerna blir ännu längre. Såhär kan vi inte ha det, regeringen måste ta sitt ansvar, säger Carina Örgård (V). 

Finansutskottet beslutar om förslaget om en extra ändringsbudget nästa vecka.   

Nyckelord

Kontakter

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye