Gör en extra koll när du nätshoppar kosmetika
Just nu pågår Black Week-handeln. Hudvårdsprodukter och annan kosmetika är bland det mest populära att handla på nätet. Men den som planerar den typen av inköp behöver vara lite vaksam. Oseriösa näthandlare kan göra stora affärer på obetänksamma konsumenter.

Hudkräm, schampo, smink och deodorant är exempel på kosmetiska produkter. Produkterna som säljs i Sverige eller på välkända webbplatser är oftast säkra att använda. Inom EU finns särskilda regler för att konsumenten inte ska drabbas av till exempel allergiska reaktioner, infektioner eller utsättas för hälsopåverkande kemikalier. Men eftersom nätshoppar kan skicka varor från länder utanför EU uppfylls inte alltid kraven på säkerhet när det gäller tillverkning, innehåll och märkning.
Svagare konsumentskydd utanför EU
– Det är viktigt att vara lite extra noggrann när man ska köpa skönhetsprodukter på nätet. Att göra ett tryggt köp handlar exempelvis om att kontrollera att nätshoppen är seriös och att reagera på ett alltför lågt pris eller om påslag har gjorts vid köpet, säger Sofia Bodare, utredare på Läkemedelsverket.
Idag finns komplexa affärsidéer för näthandeln, som dropshipping och marknadsplatser, vilket innebär att man tror att man köper från en svensk leverantör men den som ansvarar för produkten befinner sig långt utanför EU. Risken med det är att produkterna inte nödvändigtvis är lika säkra som de som följer EU:s regelverk. Eftersom det är relativt lätt att starta en nätshop kan såväl okunniga som oseriösa personer ligga bakom dem.
Tre tips – tänk på det här när du vill näthandla skönhetsprodukter
- Kontrollera nätshoppen
Välj i första hand en näthandel inom EU för ett tryggare köp och ett starkare konsumentskydd. Kontrollera att det finns fler kontaktuppgifter utöver en e-postadress till nätshoppen och var vaksam på exempelvis tullavgifter. Sök gärna efter recensioner och omdömen om nätshoppen. - Är produkten orimligt billig?
Risken finns att du erbjuds en piratkopia. Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren troligen inte respekterar kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet. Det finns exempel på hudkräm som innehållit kvicksilver. - Kolla upp ångerrätten
Kosmetiska produkter klassas vanligen som hygienvaror vilket innebär att du inte har ångerrätt om du har brutit förseglingen.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär24.3.2025 12:57:47 CET | Pressmeddelande
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum