Läkemedelsverket

Gör en extra koll när du nätshoppar kosmetika

Dela

Just nu pågår Black Week-handeln. Hudvårdsprodukter och annan kosmetika är bland det mest populära att handla på nätet. Men den som planerar den typen av inköp behöver vara lite vaksam. Oseriösa näthandlare kan göra stora affärer på obetänksamma konsumenter.

Kvinna i jultröja nätshoppar hemma
Hudvårdsprodukter och annan kosmetika är bland det mest populära att handla på nätet. Men den som planerar den typen av inköp behöver vara lite vaksam. Foto: Johnér

Hudkräm, schampo, smink och deodorant är exempel på kosmetiska produkter. Produkterna som säljs i Sverige eller på välkända webbplatser är oftast säkra att använda. Inom EU finns särskilda regler för att konsumenten inte ska drabbas av till exempel allergiska reaktioner, infektioner eller utsättas för hälsopåverkande kemikalier. Men eftersom nätshoppar kan skicka varor från länder utanför EU uppfylls inte alltid kraven på säkerhet när det gäller tillverkning, innehåll och märkning.

Svagare konsumentskydd utanför EU

– Det är viktigt att vara lite extra noggrann när man ska köpa skönhetsprodukter på nätet. Att göra ett tryggt köp handlar exempelvis om att kontrollera att nätshoppen är seriös och att reagera på ett alltför lågt pris eller om påslag har gjorts vid köpet, säger Sofia Bodare, utredare på Läkemedelsverket.

Idag finns komplexa affärsidéer för näthandeln, som dropshipping och marknadsplatser, vilket innebär att man tror att man köper från en svensk leverantör men den som ansvarar för produkten befinner sig långt utanför EU. Risken med det är att produkterna inte nödvändigtvis är lika säkra som de som följer EU:s regelverk. Eftersom det är relativt lätt att starta en nätshop kan såväl okunniga som oseriösa personer ligga bakom dem.

Tre tips – tänk på det här när du vill näthandla skönhetsprodukter

  1. Kontrollera nätshoppen
    Välj i första hand en näthandel inom EU för ett tryggare köp och ett starkare konsumentskydd. Kontrollera att det finns fler kontaktuppgifter utöver en e-postadress till nätshoppen och var vaksam på exempelvis tullavgifter. Sök gärna efter recensioner och omdömen om nätshoppen.
  2. Är produkten orimligt billig?
    Risken finns att du erbjuds en piratkopia. Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren troligen inte respekterar kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet. Det finns exempel på hudkräm som innehållit kvicksilver.
  3. Kolla upp ångerrätten
    Kosmetiska produkter klassas vanligen som hygienvaror vilket innebär att du inte har ångerrätt om du har brutit förseglingen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye