Så kan Sverige stärka sin konkurrenskraft inom metall- och mineralnäringen
För att ny teknik ska fungera krävs allt mer metaller. I en ny rapport från Tillväxtanalys ges förslag på hur Sverige kan bibehålla sin konkurrenskraft och stärka sin position inom metall-och mineralnäringen.
Metall-och mineralnäringen har en central roll för Sveriges ekonomiska utveckling. I och med digitaliseringen och den gröna omställningen har behovet av metaller ökat. Allt fler så kallade innovationskritiska metaller blir allt viktigare för ny teknik, såsom exempelvis batterier, laddstationer och elbilar.
I rapporten ”En resurseffektiv och konkurrenskraftig metall-och mineralnäring” har Tillväxtanalys studerat Sveriges konkurrensfördelar i jämförelse med andra länder och hur svensk politik skulle kunna utformas för att stärka landets utvinnings- och återvinningsindustri.
– Sverige har med sin långa tradition av gruvor och metallförädling många komparativa fördelar. Detta förstärks av att innovationskritiska metaller och mineraler många gånger är biprodukter till koppar och järnmalm som utvinns i Sverige, säger Tobias Persson, analytiker Tillväxtanalys.
Kina dominerar idag marknaden för många innovationskritiska metaller. Det är något som oroar både USA och EU. Däremot ses Sverige, med sin geologiska potential, som ett av de mest intressanta länder för utvinning inom EU av strategiska metaller och mineral i framtiden.
– Sverige kan bidra till utvecklingen av viktiga strategiskt oberoende värdekedjor i EU. Återvinning av strategiska metaller förväntas stå för en allt större del av råvaruförsörjningen och genom stöd till forskning och innovation kommer Sverige att kunna bidra även här, säger Tobias Persson.
I rapporten ges förslag hur politiken skulle kunna utformas för att långsiktigt stärka svensk metall- och mineralnäring. Ett förslag handlar om att regeringen behöver säkerställa att prövningsprocesserna är förenliga med EU-rätten och klargöra de juridiska osäkerheter kring utvinning av gruvavfall som behövs. Även ett riktat forskningsstöd till forskning om primära och sekundära innovationskritiska metaller och mineral föreslås
Läs rapporten på www.tillvaxtanalys.se
Kontakter
Marie LannPresskontakt
Tel:010-447 44 83marie.lann@tillvaxtanalys.seOm oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen8.11.2024 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från sina arbetsplatser. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
Stödpolitiken för det gröna stålet behöver utvärderas regelbundet6.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag finns såväl konkurrensfördelar som nackdelar för en svensk koldioxidfri stålproduktion. Staten behöver vara vaksam på hur detta förändras över tid för att inte fastna i en långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik.
Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.
Utmaning att hitta grön kompetens20.5.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den gröna omställningen leder inte till att jobb försvinner. Utmaningen blir istället den ökade efterfrågan på grön kompetens. Något som märks i norra Sverige redan idag. Det visar en ny kunskapsöversikt från Tillväxtanalys.
Näringslivets FoU flyttar inte från Sverige26.3.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Det finns inget stöd för den oro som funnits för att viktig forskningsverksamhet som utförs i multinationella koncerner skulle vara på väg att lämna Sverige. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum