Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Näringslivets FoU flyttar inte från Sverige

Dela

Det finns inget stöd för den oro som funnits för att viktig forskningsverksamhet som utförs i multinationella koncerner skulle vara på väg att lämna Sverige. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.

Det svenska näringslivet satsar mycket på forskning och utveckling för att stärka sin konkurrenskraft. Investeringarna är viktiga då de skapar tillväxt och arbetstillfällen.

Idag är FoU-utgifterna i det svenska näringslivet koncentrerade till några få multinationella koncerner och storstadsregioner. Framförallt inom branscher som Transportmedel och Information och kommunikation.

När det gäller de svenska multinationella koncernerna ser man en tydlig hemmamarknadseffekt. Det betyder att när hänsyn tas till andra faktorer som förväntas påverka lokaliseringen av FoU, är FoU-investeringarna klart högre i Sverige.

– Det är inte särskilt överraskande. Mer uppseendeväckande är däremot att hemmamarknadseffekten verkar ha förstärkts de senaste åren. Det talar emot att Sveriges attraktionskraft som lokaliseringsland för FoU skulle ha minskat, säger Pär Hansson, analytiker, Tillväxtanalys.

Runt millennieskiftet köptes ett antal svenska multinationella koncerner upp och blev utlandsägda. Det ledde till oro för att forskning och utveckling och annan verksamhet med stor andel kvalificerad arbetskraft skulle försvinna från Sverige.

– Forskningen och utvecklingsarbetet har blivit kvar i Sverige även när svenska företag blivit utlandsägda. Förutsättningarna för näringslivet att bedriva FoU i Sverige framstår med andra ord fortfarande som gynnsamma, menar Pär Hansson.

En annat resultat är också att andelen kvalificerad arbetskraft ökar i de företag som blivit uppköpta av utländska företag, särskilt om de uppköpta företagen är små.

Rapporten är en del av projektet Lokalisering av FoU i multinationella koncerner – kan staten bidra till att den hamnar i Sverige? och sammanfattar viktiga delar kring näringslivets FoU-verksamhet.

Läs mer om rapporten på tillvaxtanalys.se

Kontakter

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye