Ny kunskapsöversikt om kompetens- och arbetskraftsbrist
Kompetens-och arbetskraftsbrist är en utmaning för många branscher. Varför uppstår brist? Och vilka åtgärder fungerar bäst för att vända en negativ utveckling? Det är några av de frågor som diskuteras i en ny kunskapsöversikt från Tillväxtanalys.
Arbetsmarknadens kompetenskrav förändras i snabb takt. Många arbetsgivare uppger idag att det är svårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt upplever svenska arbetstagare ett ökat krav på nya yrkeskunskaper och vidareutbildning.
I kunskapsöversikten Kompetens-och arbetskraftsbrist ges en beskrivning av varför kompetens- och arbetskraftsbrist uppstår. I rapporten diskuteras också olika åtgärder som finns för att motverka bristsituationer såsom exempelvis yrkeshögskolan, matchningsinsatser, arbetskraftsinvandring och arbetsmarknadsutbildningar, och vilka effekter de olika insatserna har, enligt tidigare forskning. Översikten visar att det behövs en bredd av åtgärder för att bäst resultat ska uppnås.
– Det finns inte någon universallösning för att minska bristsituationer på arbetsmarknaden. Det behövs istället ett batteri av olika lösningar – både på kort och lång sikt - för att skapa förändring, säger Anton Gidehag, analytiker, Tillväxtanalys.
Vilka insatser som lämpar sig bäst beror på flera saker. Bland annat om bristen förklaras av en ökad efterfrågan eller av ett minskat utbud. En bristsituation som beror på ökad efterfrågan kan generellt sett motverkas genom att öka utbudet i motsvarande grad, till exempel genom utökade satsningar på relevant utbildning. Åtgärderna behöver också anpassas beroende på om bristen avser arbetskraft eller kompetens.
Läs mer om rapporten på tillvaxtanalys.se
Om oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Elavbrott kostar elintensiv industri mer än väntat12.12.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Tillväxtanalys nya studie visar att elavbrott har långt större ekonomiska konsekvenser för svensk elintensiv industri än vad som tidigare framkommit. Nya beräkningar visar att ett timslångt elavbrott kostar i snitt 968 000 kronor – långt över de 68 000 kronor som indikeras av traditionella mått.
Liten effekt av expertskatten10.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
En utvärdering av expertskatten visar att den inte har lett till att fler utländska högkvalificerade experter har anställts. Det visar en ny studie från Tillväxtanalys, som presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag 10 december.
Så kan tillståndsprocessen för vindkraften bli effektivare2.12.2024 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Det behövs en väl fungerande planering och tillståndsprocess för att vindkraften ska kunna byggas ut. I en ny rapport från Tillväxtanalys föreslås att accelerationsområden pekas ut för att tillståndsprocessen ska bli enklare och snabbare.
De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen8.11.2024 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från sina arbetsplatser. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
Stödpolitiken för det gröna stålet behöver utvärderas regelbundet6.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag finns såväl konkurrensfördelar som nackdelar för en svensk koldioxidfri stålproduktion. Staten behöver vara vaksam på hur detta förändras över tid för att inte fastna i en långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum