Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny kunskapsöversikt om kompetens- och arbetskraftsbrist

Dela

Kompetens-och arbetskraftsbrist är en utmaning för många branscher. Varför uppstår brist? Och vilka åtgärder fungerar bäst för att vända en negativ utveckling? Det är några av de frågor som diskuteras i en ny kunskapsöversikt från Tillväxtanalys.  

Arbetsmarknadens kompetenskrav förändras i snabb takt. Många arbetsgivare uppger idag att det är svårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt upplever svenska arbetstagare ett ökat krav på nya yrkeskunskaper och vidareutbildning.

I kunskapsöversikten Kompetens-och arbetskraftsbrist ges en beskrivning av varför kompetens- och arbetskraftsbrist uppstår. I rapporten diskuteras också olika åtgärder som finns för att motverka bristsituationer såsom exempelvis yrkeshögskolan, matchningsinsatser, arbetskraftsinvandring och arbetsmarknadsutbildningar, och vilka effekter de olika insatserna har, enligt tidigare forskning. Översikten visar att det behövs en bredd av åtgärder för att bäst resultat ska uppnås.

– Det finns inte någon universallösning för att minska bristsituationer på arbetsmarknaden. Det behövs istället ett batteri av olika lösningar – både på kort och lång sikt - för att skapa förändring, säger Anton Gidehag, analytiker, Tillväxtanalys.

Vilka insatser som lämpar sig bäst beror på flera saker. Bland annat om bristen förklaras av en ökad efterfrågan eller av ett minskat utbud. En bristsituation som beror på ökad efterfrågan kan generellt sett motverkas genom att öka utbudet i motsvarande grad, till exempel genom utökade satsningar på relevant utbildning. Åtgärderna behöver också anpassas beroende på om bristen avser arbetskraft eller kompetens.

Läs mer om rapporten på tillvaxtanalys.se

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye