Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Nya innovationer hindras av regelverket

Dela

Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.

Tillväxtanalys har studerat hur introduktionen av elsparkcyklar och drönare i Sverige påverkades av regleringar.
Tillväxtanalys har studerat hur introduktionen av elsparkcyklar och drönare i Sverige påverkades av regleringar.

Innovation är en förutsättning för långsiktig tillväxt och för att möjliggöra den gröna omställning som samhället står inför. Men med en snabb innovationstakt följer också vissa utmaningar. Det tar tid att utreda, tolka och implementera lagstiftning när nya produkter och tjänster inte passar in i befintliga mallar. Det skapar en osäkerhet bland företag och investerare och minskar viljan att satsa på ny teknik.

Tillväxtanalys har som exempel studerat hur introduktionen av elsparkcyklar och drönare i Sverige påverkades av regleringar och kunnat se att det ledde till både oönskade effekter för samhället och svårigheter för den nya tekniken att nå marknaden.

I rapporten ”Reglering – bromskloss eller krockkudde för innovation?” sammanfattas kunskap från flera studier som myndigheten gjort kring det så kallade taktproblemet mellan innovation och regleringar.

–  Inom läkemedelssektorn finns det tydliga spelregler för hur ny medicin kan introduceras på marknaden. I andra reglerade sektorer är det mycket mer otydligt vad som gäller för att ny teknik ska få testas eller säljas. Genom att studera hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden har vi sett att offentliga aktörer inte har interna arbetssätt för att hantera innovation och även svårigheter att koordinera mellan aktörer, säger Peter Svensson, analytiker, Tillväxtanalys och en av rapportförfattarna.

I rapporten lyfter Tillväxtanalys fram ett antal policyrekommendationer. Bland annat föreslås att ett expertråd inrättas som har till uppgift att följa tekniska trender för att bättre kunna se hur de kan komma att krocka med nuvarande lagar och regler. Andra förslag är att lära mer av EU och hur de jobbar med frågorna, samt att tillståndsgivande myndigheter ser över arbetssätt och får bättre förutsättningar att hantera oförutsägbarheten vid ny teknik.

– Osäkerhet kring vilka regler som gäller för ny teknik verkar ha stor påverkan på investering i ny teknik. Det är därför viktigt att förstå de underliggande problemen till varför det är svårt med reglering av ny teknik och föreslå policyåtgärder. Både för att minska riskerna av ny teknik och minska de hinder som finns för innovation, säger Peter Svensson.

Rapporten presenteras vid ett webbinarium idag, tisdagen den 18 juni, klockan 13.15.
Läs mer på tillvaxtanalys.se

Läs mer om rapporten här

Kontakter

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye