Radar presenterar ny rapport: Industriell utveckling ger ökning i IT-budgeterna för 2024

Dela

Radar, en av de ledande strategiska rådgivningsfirmorna, har släppt sin senaste rapport som ger en omfattande analys av Sveriges geopolitiska, ekonomiska, regulatoriska och tekniska landskap för år 2024.  Prognoserna pekar på en lågkonjunktur ekonomiskt men också på en svag och stadigvarande högkonjunktur inom IT-sektorn. Spaningar kring IT-tillväxten ger viktiga indikationer på hur verksamheterna bör prioritera framåt.

- Vi tror på en ökning i efterfrågan efter IT-tjänster, och att realiseringsökningen kommer att hamna på totalt 2,1 procent. IT-budgetarna kommer att öka med 1,55 procent och verksamhetsfinansierad IT kommer öka med 4,40 procent, säger styrelseordförande i Radar, Hans Werner. 

Styrelsesordförande i Radar, Hans Werner
Styrelsesordförande i Radar, Hans Werner

Behov av att förstärka industriell utveckling för svenska verksamheter

-Sverige och svenska verksamheter har behov av att förstärka industriell utveckling och förändring i en alltmer digitaliserad värld. Geopolitiska risker och den ekonomiska utvecklingen leder till ett ökat utnyttjande av IT och teknik vilket skapar sårbarheter och brister om man inte digitaliserar på ett robust sätt. Vi ser att plattformsekonomiska lösningar med fokus på digitalisering, automation och cybersäkerhet kommer växa starkt i Sverige som ett svar på rådande utveckling de kommande åren”, fortsätter Hans Werner.

Ökat desinformation och destabilisering mot Sverige

Sverige och det förestående inträdet i NATO, maktkamp mellan USA och Kina, och ett allt tydligare spel i olika typer av allianser har skapat en all mer utmanande geopolitisk situation för verksamheter och samhälle. 

- Vi befinner oss i en geopolitisk kamp inom energisystem, ekonomiska system och politiska system där just IT och teknik också används som strategisk och taktisk spelbricka. Det korta och långa spelet mot Europa och Sverige sker inom energiområdet samt inom hybrid påverkan. Att Sverige har sökt NATO-medlemskap ger ökat aktivitet kring desinformation och destabilisering mot Sverige. Länder som söker aktivt bryta sig ur energiberoenden under rysk påverkan eller ur ekonomiska och tekniska handelsmodeller under kinesisk påverkan som kommer lyckas bäst, betonar Hans Werner.

Prognoser och sammanfattning:

Rapporten ger en övergripande bild av Sveriges ekonomiska och teknologiska utmaningar och betonar behovet av strategiskt agerande inom teknik, energi och kompetens. 

För mer detaljerad information och fördjupning i ämnet hänvisas till Radars fullständiga rapport State of the Nation för år 2024.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Radar specialiserar sig på insiktsfulla analyser och vägledning för att hjälpa organisationer att navigera genom komplexa ekonomiska och teknologiska landskap. Radar betjänar över 14 000 kunder i Norden och grundades 2007 av Hans Werner. Vi följer underliggande regulatorisk utveckling, marknadsutveckling och teknologitrender som påverkar grunden för IT-verksamheter. Radar har ca 25 anställda med huvudkontor i Stockholm, Sverige, samt kontor i Göteborg och Oslo. Läs mer på https://radargrp.com.

Följ Radar Group

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radar Group

Skatteverket väljer Radar Group som leverantör av regional rådgivning samt omvärldsbevakningstjänst20.5.2024 08:55:20 CEST | Pressmeddelande

Skatteverket har valt Radar Group som ramavtalsleverantör av regional omvärldsbevakningstjänst till ett uppskattad värde av 50 MSEK. Upphandlingen har initierats av eSamverkansprogrammet (eSam), och ramavtalen kan avropas av eSams 38 medlemsorganisationer. -Vi är glada för förtroendet, och ser fram emot att leverera rådgivningstjänster med ett dedikerat fokus på den nordiska och svenska IT-marknaden där regionala skillnader har en direkt påverkan på svenska myndigheter, säger arbetande styrelseordförande i Radar, Hans Werner.

Nya insikter från Radar: Den svenska hotbilden och cybersäkerhetsmognad för svenska verksamheter18.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

På Radar Security den 26 mars 2024 samlas återigen beslutsfattare inom IT och Tech för en dag fylld med insikter och inspiration för riskhanteringssarbetet och verksamhetsåret 2024. "Sverige har blivit medlem i NATO, vilket ökar aktiviteten kring desinformation och destabilisering mot Sverige. I denna virvel av geopolitiska förändringar och ekonomiska utmaningar, där stormakter spelar ett högriskspel med både energi och teknik som insatser, framstår Sveriges väg framåt som en balansakt mellan globala trender och nationell försiktighet," säger Hans Werner, arbetande styrelseordförande på Radar.

Radar i nytt strategiskt samarbete med Nordlo21.2.2024 09:09:57 CET | Pressmeddelande

IT-företaget Nordlo, som har fokus på IT-infrastruktur, molntjänster och säkerhet väljer Radar som rådgivnings- och analyspartner för deras nordiska verksamhet. – Både Radar och Nordlo spelar en viktig roll i att förse företag och samhället i stort med rätt insikter inom IT, digitalisering och säkerhet. På Radar gör vi det för att vara en relevant och bra sparringpartner så att svenskt näringsliv ska vara hållbart och konkurrenskraftigt, säger Hans Werner, grundare och arbetande styrelseordförande på Radar.

Radar Summit West i Göteborg den 25 januari med nya insikter för it-beslutsfattare18.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

På Radar Summit West den 25 januari 2024 samlas återigen beslutsfattare inom IT och Tech för en dag fylld med insikter, inspiration och nätverkande. Radar West är en inspirationsdag som ger avstamp för verksamhetsåret -24. Det blir en fullspäckad dag med inspiration, nätverkande, kompetensutveckling, framtidsspaningar och rapportsläpp kring Radars senaste insikter. "Sverige har ansökt om NATO-medlemskap, vilket ökar aktiviteten kring desinformation och destabilisering mot Sverige. I denna virvel av geopolitiska förändringar och ekonomiska utmaningar, där stormakter spelar ett högriskspel med både energi och teknik som insatser, framstår Sveriges väg framåt som en balansakt mellan globala trender och nationell försiktighet," säger Hans Werner, arbetande styrelseordförande på Radar.

Radar förstärker teamet med Joakim Djurberg som marknadsanalytiker5.12.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Radar är stolta över att kunna meddela rekryteringen av Joakim Djurberg som ny marknadsanalytiker med redaktionell inriktning. Joakim har bakgrund inom journalistik och har bevakat den svenska IT-branschen sedan 2005. I sin nya roll som marknadsanalytiker kommer Joakim Djurberg att fortsätta hålla ett vakande öga över den svenska IT-landskapet. Joakims marknadsanalytiska bidrag kommer att kunna läsas regelbundet i Radars digitala kanaler – såväl existerande som nya.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye