Framtidstro, lösningar och innovation

Dela

Det sprudlade av framtidstro, förslag på konkreta lösningar och innovation när DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) arrangerade seminariet ”I framtiden finns inga hinder” den 28 november på Kulturhuset i Stockholm.

Panelsamtal med Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, DHRs förbundsordförande Åsa Strahlemo och tillgänglighetsexpert Thomas Wilhelm, under ledning av moderator Annika Taesler.
Panelsamtal med Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, DHRs förbundsordförande Åsa Strahlemo och tillgänglighetsexpert Thomas Wilhelm, under ledning av moderator Annika Taesler. Fotograf Liza Simonsson DHR press

- Seminariet gav oss många nya synvinklar som inspirerar, säger DHR förbundsordförande Åsa Strahlemo.

Under ledning av moderator Annika Taesler sprudlade framtidstron när DHR samlat speciellt inbjudna representanter från utvalda myndigheter och organisationer på Kulturhuset, vid Sergels torg, i Stockholm. Ett framtidsseminarium med föreläsningar och paneldebatt om hur vi tar oss förbi hinder. Riksdags- och lokalpolitiker samt DHR:s förbundsstyrelse var också där. Dagen präglades av rörelsefrihet, handlingskraft och delaktighet, då, nu och i framtiden.

Det är lätt att tänka att personer med funktionsnedsättning automatiskt har det sämre i svåra tider, men Margareta Perssons djupdykning i historien visar att det inte är så enkelt. Hon är författare till böckerna ”Gamla synsätt spökar än” och ”Demokratins styvbarn”, och var en av seminariets talare.

- Civilsamhället har historiskt varit avgörande för utvecklingen av personer med funktionsnedsättnings rättigheter. Det viktiga arbetet fortsätter även i dag, sa Margareta Persson.

Trots fattigdomen i början av 1800-talet började döva och blinda personer få undervisning. Den kostsamma assistansreformen genomfördes när den svenska ekonomin var i fritt fall. Nu lever vi åter i en orolig tid så låt oss se vilka positiva effekter det för med sig.

- Viljan att göra rätt är stor, men kompetensen är generellt för dåligt. Vi i DHR finns i hela landet och hjälper gärna till som ett bollplank. Jag tror på samarbeten, sa förbundsordförande Åsa Strahlemo under paneldebatten.

Tillgänglighetsexperten i stadsplanering, Thomas Wilhelm, sa bland annat att gapet är för stort mellan praktisk tillgänglighet och fina ord i dokument och strategier.

Panelens tredje deltagare var Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet.

- Det saknas en del regelverk i Sverige. Kunskaperna brister ofta i kommunerna. Jag önskar att alla tryggt ska kunna leva sitt liv som man tänkt sig, sa Malin Ekman Aldén.

Thomas Wilhelm är en erfaren stadsplanerare med specialisering inom tillgänglighet och användbarhet för personer med olika funktionsnedsättningar. Hans arbetslivserfarenhet sträcker sig över 25 år. Thomas är även aktiv som styrelseledamot i Svenska Parasportförbundet. Hans föredrag om Paralympics betydelse för att tillgängliggöra ett samhället handlade om att ett stort idrottsevenemang kan fungera som en katalysator för ökad tillgänglighet.

- Kollektivtrafik, boende, kultur, turistmål samt fritid och rekreation, allt måste tillgängliggöras. Det handlar inte bara om arenorna för idrott, sa Thomas Wilhelm och gav positiva exempel från exempelvis Barcelona och Vancouver.

Seminariet avslutades med Helen Hallbäck, utbildningsansvarig på Permobil. Det handlade om hur våra rörelsebehov och framtida hjälpmedel kan utvecklas. Förståelsen för användares behov är en stor del av Svenska Permobils framgångsfaktor. Varje permobil tillverkas för en speciell person.

- Alla människor har rätt att få sin funktionsnedsättning kompenserad så långt det är möjligt av hjälpmedel, sa Helen Hallbäck.

Efter seminariet kan vi sammanfattningsvis konstatera att vi faktiskt går mot "en framtid utan hinder”. En ljusare och bättre vardag väntar. Historiskt visar vår nuvarande oroliga tid detta och när personer med funktionsnedsättning lyssnas på skapas innovation och framgång. Myndigheter och kommuner måste bli bättre på att prioritera arbetet med tillgänglighetsfrågor. DHR önskar att begrepp som universell utformning ska finnas på allas tungor som ingår i tillgänglighetsprocessen.

För mer info:

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR 070 5088029

Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare DHR 076 837 80 34

Lars-Göran Wadén, presskontakt DHR 0707 662409

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Panelsamtal med Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, DHRs förbundsordförande Åsa Strahlemo och tillgänglighetsexpert Thomas Wilhelm, under ledning av moderator Annika Taesler.
Panelsamtal med Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, DHRs förbundsordförande Åsa Strahlemo och tillgänglighetsexpert Thomas Wilhelm, under ledning av moderator Annika Taesler.
Fotograf Liza Simonsson DHR press
Ladda ned bild

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye