Stångåstaden

Sverige behöver höja renoveringstakten och göra en grön omställning

Dela

Det kommer rapporter nästan dagligen om hur bostadsbyggandet minskar. När jag lyssnar på kollegor ute i landet i både privata och offentligt ägda bolag så stämmer bilden. Det finns förstås undantag men de allra flesta avvaktar med nyproduktion. Det är svårare att få ihop kalkylen och dessutom finns presumtionshyresdomen som skapar osäkerhet kring intäktssidan. Sammantaget gör det här förstås att frågan om att effektivisera och försöka sänka kostnaderna för att bygga viktigare än någonsin.

Ebbepark, kvarteret Labbet. Foto: Björn Rallare
Ebbepark, kvarteret Labbet. Foto: Björn Rallare

Ny Byggagenda

Jag har förmånen att få vara med i ett byggherreråd inom Sveriges Allmännytta. I rådet är det med kollegor från andra stora bostadsbolag, både privata och allmännyttiga. En gemensam nämnare är att alla som är med, investerar i både nyproduktion och ombyggnad. Rådet har funnits under många år och de senaste åren har fokus legat på att förbättra förutsättningar för att bygga nya bostäder. Vi tog bland annat fram en Byggagenda för några år sedan med förslag på vad som behöver göras för att både sänka byggkostnaderna och snabba på byggprocessen. Agendan har några år på nacken och vi kommer därför att göra en omarbetning av den under 2024.

Mer fokus på renovering och nya krav från EU på grön omställning

Svårigheten att bygga nytt och en lägre efterfrågan på bostäder på många orter har gjort att många skiftar fokus från nyproduktion till att renovera och bygga om istället. Vi ska därför försöka få med renoveringsfrågan när vi uppdaterar Byggagendan. Frågan är het även på EU nivå. Bostadssektorn står för en stor andel av klimatutsläppen och det är på gång ett nytt EU direktiv som heter Energy Performance Buildings Directive (EPBD). Slutförhandlingar mellan medlemsländerna pågår för fullt så alla detaljer är inte på plats. Innebörden och riktningen i direktivet innebär dock att alla fastigheter inom EU ska ha en energiprestanda som motsvarar nyproduktion senast år 2050. Det kommer få stor påverkan på nästan alla fastighetsägare. Sveriges Allmännytta har gjort överslagsberäkningar och konstaterat att det kommer att kosta medlemsföretagen sammanlagt över 500 miljarder att förflytta sitt bestånd till nybyggnadsenergiprestanda. Takten vi renoverar i idag behöver också höjas. Det kommer inte att bli lätt då många bolag i dagsläget drabbats av kraftigt höjda räntekostnader på kort tid ,vilket minskar möjligheterna att underhålla och renovera. Även för Stångåstaden blir detta en utmaning. När direktivet är klart kommer vi att göra egna noggranna beräkningar hur EPBD kommer att påverka oss. Därefter får vi se vilka anpassningar vi behöver göra av vår långsiktiga planering.

Vad behöver göras för att klara den här nödvändiga omställningen?

Det är en stor utmaning för oss i Sverige. Ute i Europa är det också en stor fråga. Där har många länder dessutom kallhyra som standard. Det innebär att en fastighetsägare ska göra stora investeringar utan att kunna ta del av besparingen. Jag tror därför att det kommer krävas olika former av stöd för att det ska vara möjligt att ställa om hela Europas bostadsbestånd till 2050.

Kan vi göra någonting i Sverige för att underlätta? Då kommer man tillbaka till det jag började att skriva om, nämligen förutsättningarna för att bygga nytt och bygga om. I Byggagendan kommer vi med stor säkerhet att ha kvar stora frågor som att undantas från LOU och att lägga moms på hyran. Bara dessa frågor kan skapa mycket bättre förutsättningar för att höja renoveringstakten. En annan viktig aspekt är att det fortfarande finns obalanser mellan upplåtelseformerna där småhus till exempel har möjligheter till ROT-stöd som inte finns för flerbostadshus. Att effektivisera, förändra regelverk, använda digital teknik och hitta smartare sätt att bygga till lägre kostnad är alltså mer aktuellt än någonsin.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn. 

Bilder

Fredrik Törnqvist,  Foto: Lasse Hejdenberg
Fredrik Törnqvist, Foto: Lasse Hejdenberg
Ladda ned bild

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye