Sverige bidrar till energiomställningen i Ghana
Mindre än en procent av Ghanas elproduktion kommer från solenergi. Nu ska Sverige finansiera ett projekt som ökar den andelen - och påskyndar landets omställning till ett hållbart energisystem.
Sverige har sedan 2021 ett samförståndsavtal med Ghana om att ingå bilateralt klimatsamarbete enligt Parisavtalet. Det innebär att Sverige ska finansiera projekt i Ghana som ger minskade utsläpp och bidrar till en hållbar utveckling i landet.
- Gränsöverskridande utmaningar som klimatförändringarna kräver gränsöverskridande samarbete och lösningar. Vi på Energimyndigheten är stolta över att bidra till omställningen till ett hållbart energisystem även utanför Sveriges gränser. Vårt första projekt under Parisavtalet som sker i Ghana kommer att bidra till att Ghana kan minska sina egna koldioxidutsläpp samtidigt som det också bidrar till social hållbarhet, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.
Minskade utsläpp genom installation av solceller
Projektet ska installera takmonterade solceller med tillhörande batterilagring på kommersiella och industriella anläggningar runtom i Ghana. Detta minskar behovet av dieseldrivna generatorer och nätburen elektricitet, vilket förväntas ge en minskning av utsläpp med cirka 165 000 ton koldioxid till och med 2030. Dessutom skapar projektet arbetstillfällen och skräddarsydd utbildning för kvinnor i Ghana.
- Trots gynnsamt klimat har Ghana mindre än en procent solenergi i sin kraftslagsmix. Utvecklingen har gått långsamt på grund av höga kapitalkostnader och behov av långsiktiga investeringar. Nu kan Sverige bidra till att utvecklingen av solenergi och energilagring påskyndas, säger Sandra Lindström, chef för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.
Projektet i Ghana är det första svenska klimatsamarbetet under Parisavtalets regelverk, som går från överenskommelse till färdig upphandling och projektstart. Sverige har tidigare finansierat liknande internationella klimatprojekt under Kyotoprotokollets regelverk.
Om internationella klimatsamarbeten
- Enligt Parisavtalets artikel 6 kan länder samarbeta för att nå sina respektive nationella åtaganden för utsläppsminskningar.
- Syftet med internationella klimatsamarbeten är att bidra till snabbare och större utsläppsminskningar på global nivå. Det görs genom insatser i länder som inte har möjlighet att genomföra insatsen med egna resurser. Utsläppsminskningarna kan sedan fördelas mellan samarbetsparterna och överföras mellan länder.
- Energimyndigheten har i uppdrag av regeringen att utveckla nya internationella klimatsamarbeten. Idag har Sverige samförståndsavtal om samarbete under Parisavtalets artikel 6 med Ghana, Nepal och Dominikanska republiken.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)19.9.2024 08:05:58 CEST | Pressmeddelande
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
Nu öppnar nya stödet för bio-CCS22.8.2024 15:07:35 CEST | Pressmeddelande
Idag öppnar den första utlysningen inom Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS genom omvänd auktion. Totalt kan 36 miljarder kronor fördelas mellan 2026 och 2046.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum