Stockholms stad

Mjukstart för snöröjningen. Så snöröjer vi i Stockholms stad

Dela

Årets snöröjningspremiär gick av stapeln på Kungsholmen och Östermalm i lördags klockan 11.00. Då var startkriterierna för snöröjning uppnådda och snöröjningen i Stockholms stad inleddes för första gången denna vinter.

Så prioriteras snöröjningen i Stockholms stad. En högupplöst karta, som kan zoomas in på gatunivå, finns att ladda ner nedan.
Så prioriteras snöröjningen i Stockholms stad. En högupplöst karta, som kan zoomas in på gatunivå, finns att ladda ner nedan. Karta: Stockholms stad

–Årets snöröjning började lugnt och försiktigt. Vi har inte ens behövt snöröja i hela staden eftersom det inte kommit tillräckligt med snö för det överallt. Men vi har haft beredskap sedan 15 oktober och har halkbekämpat ett tag redan, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

Snöröjningen i Stockholms stad sker enligt en särskild prioriteringsplan och påbörjas när startkriteriet är uppfyllt. Därefter har entreprenörerna en viss tid på sig att bli färdiga. Hur lång tid beror på vilken prioriteringsklass olika vägar och gator har.

Blötsnö och modd är tyngre än lös snö, därför börjar man snöröja blötsnö tidigare än lössnö. Startkriterier och slutförandetid varierar lite mellan olika områdesavtal, men såhär ser de ut:

Startkriterier

Trottoarer, gång- och cykelbanor:
Blötsnö/modd                     1-1,5 cm
Lös snö                               2-3 cm

Vägar/gator (körbana):
Blötsnö/modd                     2-2,5 cm
Lös snö                               4-5 cm

Trafikleder:
Blötsnö/modd                     1 cm
Lös snö                               2 cm

Slutförandetid

Trafikled:       Arbetet ska vara klart inom 2 timmar
Klass 1:         Arbetet ska vara klart inom 2-3 timmar
Klass 2:         Arbetet ska vara klart inom 4 timmar
Klass 3:         Arbetet ska vara klart inom 4-6 timmar
Klass 4:         Arbetet ska vara klart inom 10 timmar
Klass 5:         Arbetet ska vara klart inom 10 timmar

– Ofta varierar tidpunkten för när startkriterierna är uppfyllda mellan olika stadsdelar. Därför börjar vi tidigast där det blir mest snö först, men samma startkriterier gäller i hela staden, säger Malinda Flodman.

Utökad sopsaltning av gångbanor vintern 2023-2024

Vintern 2023-2024 sopsaltas fler gångbanor och trottoarer än någonsin tidigare i Stockolm. Sopsaltning innebär att en maskin sopar bort snö och in och sprutar ut en saltlösning för att motverka halka. Det har länge använts på många cykelstråk och vissa gångbanor. Denna vinter har sopsaltningen av gångbanor utökats ytterligare i både innerstaden och ytterstaden.

Högupplösta kartor över snöröjning och sopsaltning i Stockholms stad finns att ladda ner nedan.

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretMalinda Flodman, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

Tel:076-122 62 78Tel:08-508 26 282malinda.flodman@stockholm.se

Dokument

Länkar

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye