SBAB Bank

Var tredje person drar ner på julklappsköpen i år

Dela

Enligt SBAB:s julklappsundersökning kommer 1 av 3 att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. Det främsta skälet är att man fått sämre ekonomi. Undersökningen visar också att 4 av 10 svenskar är stressade inför jul. Det främst skälet är även här ekonomiskt. 15 procent uppger att de är mest stressade över kostnaderna för julklapparna eller maten.   

I SBAB:s julklappsundersökning 2023 har 1 000 personer tillfrågats om hur de resonerar kring årets julklappsinköp. Av undersökningen framgår att 1 av 3 kommer att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. 9 procent uppger också att de inte kommer att köpa några julklappar alls. Det främsta skälet till den minskade budgeten för julklappar anges vara sämre ekonomi, vilket 48 procent svarar. Relativt många, 35 procent, uppger att de kommer att lägga mindre pengar i år jämfört med i fjol för att de inte tycker att det är lika viktigt med julklappar längre.

– De senaste årens höga energipriser, höga inflation och inte minst räntehöjningarna har grävt djupa hål i mångas plånböcker. Vi befinner oss också nu i en lågkonjunktur. På så vis är det inte förvånande att många ser över utgifterna för julklappar i år, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Kostnaderna stressar mest inför jul

4 av 10 uppger att de är stressade inför jul. Det som stressar mest är kostnaderna för julklappar, vilket 9 procent uppger (se diagram 1). Ytterligare 6 procent uppger att de är stressade över kostnaderna för julmaten. Det är dock inte bara kostnaderna som stressar. 7 procent uppger att de är mest stressade över att träffa släkten och en lika stor andel att de är mest stressade över julstädningen och pyntningen.

– Det är tråkigt att så många känner sig stressade inför jul. Särskilt när det kommer till kostnaderna. Jag tänker att det går att ha en fin jul utan en massa dyra julklappar. Samtidigt förstår jag att det är en tuff situation för många. Ekonomin är ansträngd samtidigt som förväntningarna, inte minst från barnen, ofta är höga i juletider, säger Linda Hasselvik.

Unga och kvinnor är mest stressade

Kostnaderna för julklappar stressar de som är mellan 18–34 år mest.15 procent av den åldersgruppen svarar det. Motsvarande siffra för de mellan 56–79 år är bara 2 procent. De i den äldre åldersgruppen är generellt sett mindre stressade inför jul och bland dem som ändå är stressade anges julstädningen och pyntningen som det största stressmomentet. Det finns också en tydlig skillnad mellan könen. Totalt bland de tillfrågade i åldern 18–79 år uppger 47 procent av kvinnorna att de är stressade inför årets jul men bara 38 procent av männen.

– Det som förenar de som är unga och kvinnor är att de generellt sett har sämre ekonomi än de som är äldre respektive män. Det kan vara en av förklaringarna till att de båda grupperna också är mer stressade över framför allt kostnaderna för julklappar, säger Linda Hasselvik.

Fyra tips för en lyckad jul – och lägre kostnader

1. Planera och sätt en budget
Bestäm hur mycket pengar du kan och vill spendera på julen. Gör en budget som inkluderar kostnader för mat, presenter och annat förenat med ditt julfirande. Genom att planera innan och anpassa julen till dina ekonomiska förutsättningar undviker du en ekonomisk baksmälla i januari.

2. Gör det själv eller köp begagnat
I stället för att köpa dyra presenter så går mycket att göra själv. Baka dina favoritkakor och ge bort i en vacker burk eller ge bort en bok där du skrivit dina favoritrecept. Enligt vår undersökning kan hela 64 procent också tänka sig att ge bort något de redan äger eller köpt begagnat. Gör slag i saken. Det är ekonomiskt, personligt och bra för miljön.

3. Handla smart på rean
Tidigare var rea förknippat med mellandagarna – nu inleds den i många butiker redan före jul. Planera redan innan vad du skulle vilja köpa, om det kommer på extrapris. På så vis undviker du spontana och onödiga inköp. Säkerställ att det faktiskt är ett bra pris genom att jämföra priserna i olika butiker. Glöm inte att också titta så att butiken har öppet köp som sträcker sig över jul om presenten sedan inte skulle passa.

4. Fokusera på gemenskap och upplevelser
Jul handlar ofta om att spendera mer tid med nära och kära. Låt det prägla också dina presenter. I stället för att fokusera på materiella gåvor så kan det vara uppskattat att ge gåvor i form av tid och upplevelser. Ge bort en middag hemma, en brädspels- eller filmkväll. Att skapa minnen och dela tid med de du bryr dig om är ofta det mest värdefulla och minnesvärda.

Diagram 1. Vad stressar dig mest inför årets jul?

null

Om granskningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Insights på uppdrag av SBAB den 6–8 november. Undersökningen genomfördes online via Kantar Medias Sifopanel. 1000 individer mellan 18–79 år har svarat på frågorna. Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region, det finns ingen möjlighet att själv gå med i Sifopanelen. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 288 000 och 571 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2023). SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg2.7.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 0,2 procent i juni i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit sex månader i rad och med sammanlagt 6,6 procent sedan årsskiftet. Det var dock en splittrad bild: lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner och med i genomsnitt 0,5 procent för Sverige som helhet. Villapriserna steg däremot med 0,6 procent och i fyra av sex regioner. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet med 0,5 procent – lägenhetspriserna med 0,6 procent och villapriserna med 0,3 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för juni.

Mäklarna optimistiska om uppsving på bostadsmarknaden19.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Ny befolkningsprognos omkullkastar tidigare bedömningar av bostadsbehovet17.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SCB:s nya befolkningsframskrivning ger helt ändrade förutsättningar för behovet av nya bostäder fram till 2030. Boverkets gamla prognos var 67 000 bostäder per år. Ett byggande runt 30 000 bostäder förefaller vara mer ändamålsenligt – detta bedömt även utifrån behovet av att bygga bort den befintliga bostadsbristen. Bostadsbyggandet kan, mot denna bakgrund, inte på samma sätt som de senaste åren, väntas bidra till en hög BNP-tillväxt de kommande åren. Efterfrågan på nya bostäder uppskattad utifrån hushållens faktiska köpkraft – som skiljer sig från behovet – visar att det i genomsnitt är i stort sett balans mellan efterfrågan och utbudet av nya bostäder för samtliga boendeformer i Sverige som helhet. Det gäller även i Sveriges tre storstadsområden. Däremot finns obalanser i flera kommuner och regionstäder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye