Håll Sverige Rent

Fjärde året i rad: Gävle är Årets Håll Sverige Rent-kommun

Dela

För knappt två veckor meddelades att fem engagerade kommuner tagit sig till final. Idag korades vinnaren under Håll Sverige Rents konferens ”Skräpet i fokus”. För fjärde året i rad blir Gävle Årets Håll Sverige Rent-kommun.

Håll Sverige Rent

Idag var det för tolfte gången dags att utse Årets Håll Sverige Rent-kommun – en utmärkelse till den kommun som arbetat bäst med att förebygga nedskräpning under året. 

- De kommuner som tar sig till final arbetar alla både strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Dessutom är många av kommunernas invånare engagerade och deltar i skräpplockarkampanjer, säger Mikael Drackner, tf VD på Håll Sverige Rent. 

Eskilstuna, Gävle, Borås, Lidingö och Kalmar tog sig till finalen. Juryns slutgiltiga motivering till Gävles förstaplats lyder:

"För målmedvetet arbete med att minska och förebygga nedskräpning genom ett brett och innovativt samarbete med bostadsbolag och föreningsliv, kontinuerligt underhåll i kommunens naturhamnar och gästbryggor för ett renare hav och för ännu ett nytt deltagarrekord bland barn och ungdomar i skräpplockardagar."

Motiveringarna för övriga finalister löd:
Eskilstuna - För arbetet med att engagera skolor och förskolor i årets skräpplockardagar samt att genom skol- och fritidsverksamhet inspirerat till ökat engagemang i miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor. 

Borås - För aktiviteter och informationskampanjer som bidrar till attityd- och beteendeförändring och en renare stad - såväl på land som i vattendrag. 

Kalmar - För inspirerande nudginginsatser i form av roliga aktiviteter vid källsorteringsstationer samt för ett stort deltagande både i Skräpplockardagarna och i Kusträddarna.

Lidingö - För ett brett och förvaltningsövergripande arbete i kommunens organisation för att engagera invånarna i skräpplockarkampanjer, samt inspirerande initiativ för att sprida kunskap och samtala med barn om nedskräpning, sortering och återvinning.  

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2023
Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

- andel skräpplockare i Håll Sverige Rents kampanjer: Skräpplockardagarna, Kusträddarna och Hela Sverige Plockar Skräp

- medlemmar i Håll Sverige Rents kommunnätverk

- strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnader för vad nedskräpningen kostar kommunen

- andel skolor och förskolor som erbjuder utbildningsprogrammet Grön Flagg


Kontakt Gävle kommun

Bodil Dürebrandt, Miljöstrateg, Gävle kommun
bodil.durebrandt@gavle.se  
076-125 98 90 

Kontakter

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet3.7.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. –Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye