Miljöutskottet i EU-parlamentet röstade ja till naturrestaurering
Idag 29 november röstade EU-parlamentets miljöutskott med bred majoritet ja till det kompromissförslag som låg på bordet om att restaurera natur. Lagen som debatterats i olika omgångar sedan juni 2022 ser nu ut att kunna gå igenom EUs beslutsprocess. WWF välkomnar utgången.
– Äntligen börjar vi se ljuset i tunneln. WWF välkomnar varmt att EU-parlamentets miljöutskott idag röstat ja till förslaget om en ny lag att restaurera natur i EU. Många européer kan dra en suck av lättnad. EU riskerar att inte nå sitt mål att bevara och stärka Europas natur om inte lagen om naturrestaurering blir av, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.
Den 9 november i år nåddes en provisorisk överenskommelse mellan parlamentets och rådets förhandlare. Det är den som miljöutskottet i EU-parlamentet idag röstat om. WWF varnade både då och nu för att det finns gott om kryphål i lagstiftningen, men är samtidigt nöjd med EU trots allt är på väg att ta steg framåt i arbetet. I början av 2024 sker en sista formell omröstning i EU-parlamentets plenum innan lagen klubbas av medlemsländerna i rådet.
–Förslaget är långt ifrån vad som är nödvändigt för att rädda den biologiska mångfalden. Men med tanke på det hårda motståndet är vi lättade över att överenskommelsen nått så här långt, säger Jan Terstad, naturvårdsexpert på WWF.
Förordningen om att restaurera natur är avgörande för att EU ska klara de åtaganden som gjorts inom FN-konventionen om biologisk mångfald (Kunming-Montreal-beslutet) och de natur- och klimatmål som ingår i den europeiska gröna given, anser WWF.
–EU-parlamentets miljöutskott har nu med stor majoritet visat att de vill ha lagen klar före 2024 års val i Europaparlamentet. Det är nu upp till hela parlamentet att rösta "ja" till naturrestaureringslagen och att besluten sedan genomförs, avslutar Jan Terstad.
Ett upprop för lagen har fått stöd från en miljon medborgare, drygt 200 civilorganisationer, 6 000 forskare och många klimataktivister.
Fakta:
Överenskommelsen innebär att EU:s medlemsländer måste ha vidtagit restaureringsåtgärder senast 2030, med fortsatta åtaganden 2040 och 2050. Då ska, som ett gemensamt EU-mål, minst 20 procent av unionens land- och havsområden som är i behov av restaurering omfattas av restaureringsåtgärder. Senast 2050 ska alla ekosystem som är i behov av restaurering omfattas av sådana åtgärder.
EU-länderna måste återställa minst 30 procent av de livsmiljöer som omfattas av den nya lagstiftningen till 2030, 60 procent till 2040 och 90 procent till 2050.
Medlemsstaterna måste också anta nationella restaureringsplaner som ska beskriva hur de planerar att uppnå målen.
För frågor kontakta:
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-525 35 71
Jan Terstad, naturvårdsexpert WWF, mobil 073- 575 49 90
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77
Bilder
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Skogsbränderna i Sydamerika – akut läge för djur, natur och människor30.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Runt om i Sydamerika pågår nu en brandssäsong utan motstycke, där människor saknar dricksvatten, grödor förstörs och djur fastnar i lågorna. Hittills i år har över 100 000 bränder brutit ut, bara i brasilianska Amazonas – och situationen är akut.
Erik Hanssons “Upplevelser i Sveriges natur” får utmärkelsen Årets pandabok 202524.10.2024 16:11:46 CEST | Pressmeddelande
Boken hjälper oss att förverkliga äventyret i vår fantastiska svenska natur – och att hitta guldkornen, från norr till söder. Den visar också på betydelsen av att skydda vår sista vilda natur. Utmärkelsen för årets bästa naturskildring i WWFs anda går till författaren och journalisten Erik Hansson för boken “Upplevelser i Sveriges natur”.
Helena Röcklinsberg prisas för sitt arbete om djuretik24.10.2024 14:48:53 CEST | Pressmeddelande
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.
Emil Nilsson är årets miljöhjälte 202424.10.2024 13:32:51 CEST | Pressmeddelande
Emil Nilsson har i dag utsetts till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF för sitt arbete med att ideellt ha återskapat ängs- och hagmark. Han tog emot priset på 50 000 kronor under WWFs höstmöte den 24 oktober i Stockholm.
Världsnaturfonden varnar i ny rapport: Vi har fem år på oss24.10.2024 09:38:49 CEST | Debatt
Talltitans sång har varit ett vanligt inslag i våra skogar. Men dess lite försynta drill hörs allt mer sällan. Antalet talltitor har halverats i Sverige sedan 1970-talet. Och den knubbiga lilla fågeln är, tyvärr, i gott sällskap. Hundratals andra arter som är beroende av skogen räknas som hotade, framför allt av det moderna kalhyggesbruket.