Akademikerförbundet SSR

Åklagare ska inte tvångsomhänderta barn

Dela

I en debattartikel på Aftonbladet Debatt och under en pressträff har regeringen idag presenterat sin plan för att öka antalet tvångsomhändertagandet av barn i Sverige. Regeringen säger på en pressträff rakt ut att socialtjänsten inte är experter på kriminalitet, vad regeringen däremot glömmer bort är att socialtjänsten är experter på barn och deras behov.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje
  • Regeringen säger att det finns en uttalad målsättning att fler barn ska tvångsomhändertas. LVU, lagen som reglerar tvångsomhändertagande av barn, är inte en strafflagstiftning utan finns till för att skydda barn och unga som riskerar att fara illa. Nu vill regeringen lägga över ansvaret för en del av omhändertagandet på åklagare, det är olyckligt, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR

Frågan Akademikerförbundet SSR ställer är vilken kompetens menar regeringen att åklagare har för att fatta beslut om omedelbart omhändertagande av barn? Tidöpartierna pekar på att det är kompetensen som brister i socialtjänsten, vi håller inte med. Självklart behövs fler specialister och högre kunskapsnivå men grundproblemet är bristande resurser och en hög personalomsättning. När socialtjänsten inte har tillräckliga resurser riskerar barn att fara illa.

  • Våra medlemmar uppger att de ibland inte kan agera och omhänderta barn på grund av att socialtjänstens budget inte räcker till. Menar regeringen allvar kan de börja med att ge socialtjänsten tillräckliga resurser, säger Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR:s medlemmar i socialtjänsten utsätts redan idag för den värsta påverkanskampanjen som Sverige någonsin utsatts för med lögner om att svensk socialtjänst tar barn från föräldrar på lösa grunder. Det finns ett mycket starkt regelverk som gör att barnets bästa alltid är i främsta rummet. Nu krävs i stället storsatsningar på socialtjänsten, ge dem bättre förutsättningar att både jobba förebyggande och att aldrig missa ett barn som borde omhändertas.

Regeringen föreslår att uppföljningstiden när placerade barn flyttar hem ska förlängas från sex månader till ett år. Det är bra, men kräver också mer resurser. Det går inte bara att lägga på mer arbetsuppgifter utan att också se till att det finns tillräckliga resurser.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Facket JO-anmäler Gällivare kommun24.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Gällivare kommun har i flera fall hanterat sitt arbetsgivaransvar mycket anmärkningsvärt och klandervärt. Information om arbetsrättsliga frågor lyftes på en pressträff före det tagits med berörda och deras fackliga organisation. En ifrågasatt rapport presenterades utan att rapporten kunnat lämnas ut vare sig till media eller till medarbetare och fackförbund. Akademikerförbundet SSR anmäler nu Gällivare kommun till Justitieombudsmannen (JO) för att kommunen dessutom har kontaktat Skatteverket i syfte att häva en anställds sekretessmarkering på felaktiga grunder.

Gällivare kommun flyr ansvar17.1.2024 15:48:50 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR är mycket kritisk till Gällivare kommuns agerande gentemot sin personal. Kommunen avhänder sig ansvaret och skyller allt på socialsekreterarna. Gällivare kommun har anlitat en extern utredare att granska vissa socialsekreterares arbete i kommunen och idag onsdag kom resultatet av utredningen. Vi kan konstatera att kommunen sedan tre år tillbaka har varit kraftigt underbemannad och att hälften av socialsekreterartjänsterna inom området barn- och unga har varit vakanta. Allvarliga brister som således varit kända sedan lång tid tillbaka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye