Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Kungsbacka och Öckerö

Dela

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Kungsbacka och Öckerö. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. 

Fastighetsägarna påkallar idag hyresförhandlingar i Kungsbacka och Öckerö, och yrkar att hyran höjs med 12 procent under nästa år. Yrkandet baseras på den gemensamma vägledningen som tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Förhandlingen omfattar 2 531 lägenheter i Kungsbacka och 59 lägenheter i Öckerö. 

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent. 

- Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR. 

En boende i en normalstor bostadsrättstrea har under det senaste året inte sällan sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor.    

- Jämfört med andra upplåtelseformer är kostnadsökningen betydligt lägre för hyresrätter. För de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Rikard Ljunggren.  

Även om förhandlingarna förväntas bli tuffa hoppas Fastighetsägarna att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år. Bakgrunden är de tidsfrister och den tvistelösning som sedan årsskiftet införts och som nu kan tillämpas för första gången i händelse att parterna inte kommer överens. Därtill finns en vägledning för förhandlingarna som parterna gemensamt utarbetat.

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Omsättningen ökar stort i Täby centrum7.2.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Idag presenteras Cityindex Täby 2023. Cityindex är en rikstäckande kartläggning som mäter den kommersiella utvecklingen i – och gör jämförelser mellan – Sveriges stadskärnor. Täbys stadskärna, det vill säga området närmast Täby centrum, som är en av stadskärnorna i kartläggningen, ökade med 12 procent år 2022. Det är högre än andra jämförbara regionala stadskärnor. Trots en hård konkurrenssituation i regionen går det bra för Täby centrum.

Sundbybergs centrum ökar i omsättning och befäster sin position som handelsnav7.2.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Idag presenteras Cityindex Sundbyberg 2023. Cityindex är en rikstäckande kartläggning som mäter den kommersiella utvecklingen i – och gör jämförelser mellan – Sveriges stadskärnor. Sundbybergs stadskärna, det vill säga Sundbybergs centrum som är en av stadskärnorna i kartläggningen, ökade med åtta procent Det är högre än andra jämförbara regionala stadskärnor. Trots denna positiva trend visar Cityindex Sundbyberg att handeln tappar omsättning till andra kommuner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye