Fastighetsägarna

Nu inleds årshyresförhandlingarna i Skaraborg

Dela

Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11-12 procent, när de nu påkallar årshyresförhandlingar i bland annat Skövde, Tidaholm, Lidköping, Skara, Falköping, Mariestad och Hjo. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Fastighetsägarna påkallar idag hyresförhandlingar i Skaraborg och yrkar att hyran höjs med 11-12 procent under nästa år. Yrkandet baseras på den gemensamma vägledningen som tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.  

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent. 

- Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Alma Ohlin, Näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg. 

En boende i en normalstor bostadsrättstrea har under det senaste året inte sällan sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor.  

- Jämfört med andra upplåtelseformer är kostnadsökningen betydligt lägre för hyresrätter. För de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Alma Ohlin.  

Även om förhandlingarna förväntas bli tuffa hoppas Fastighetsägarna att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år. Bakgrunden är de tidsfrister och den tvistelösning som sedan årsskiftet införts och som nu kan tillämpas för första gången i händelse att parterna inte kommer överens. Därtill finns en vägledning för förhandlingarna som parterna gemensamt utarbetat.  

Fakta 

Kommun 

Antal lägenheter i förhandlingen 

Yrkande i procent 

Skövde 

2 930 

12% 

Tibro 

312 

11% 

Tidaholm 

421 

11% 

Götene 

141 

11% 

Lidköping 

538 

11% 

Skara 

888 

11% 

Essunga 

72 

11% 

Falköping 

871 

12% 

Karlsborg 

160 

11% 

Mariestad 

712 

11% 

Töreboda 

198 

11% 

Gullspång 

34 

11% 

Grästorp 

223 

11% 

Hjo 

37 

11% 

Fakta Skövdes bostadsmarknad 

  • Kommunen har lägre befolkningstillväxt än riksgenomsnittet.  

  • Medelinkomst är högre än riksgenomsnittet. 

  • Hyresrätter utgör 44 procent av bostadsbeståndet. Det är högre än genomsnittskommunen i Sverige.  

  • Totalt finns 12 953 hyresrätter i Skövde. Av dessa är 57 procent privatägda. 

  • Nästan 60 procent av alla flerbostadshus i Skövde är byggda innan 1971.  

  • Till hyresrätt flyttar framförallt Skövdebor från annan hyresrätt 

Källa: Läget på Hyresmarknaden i Skövde 

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Landets första rekommendationen från skiljeman klar: Hyrorna i Göteborg ska höjas med 5,3 procent26.2.2024 20:54:09 CET | Pressmeddelande

I början av året vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Göteborg. Ansökan omfattade omkring 25 000 lägenheter. Under måndagskvällen kom rekommendationen. Skiljemannen anser att en rimlig hyreshöjning för 2024 är 5,3 procent. Fastighetsägarna är djupt kritiska till nivån och till att rekommendationen inte är tydligt motiverad.

Omsättningen ökar stort i Täby centrum7.2.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Idag presenteras Cityindex Täby 2023. Cityindex är en rikstäckande kartläggning som mäter den kommersiella utvecklingen i – och gör jämförelser mellan – Sveriges stadskärnor. Täbys stadskärna, det vill säga området närmast Täby centrum, som är en av stadskärnorna i kartläggningen, ökade med 12 procent år 2022. Det är högre än andra jämförbara regionala stadskärnor. Trots en hård konkurrenssituation i regionen går det bra för Täby centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye