Hyresgästföreningen Region Stockholm

Ny rapport: Pressad bostadssituation för unga vuxna i Stockholms län

Dela

Andelen unga vuxna som bor kvar hemma hos sina föräldrar ligger kvar på samma rekordnivå som vid tidigare mätning och allt fler har behövt ekonomisk hjälp från familj eller vänner. Hyresgästföreningens återkommande rapport Unga vuxnas boende Stockholms län visar på en mycket pressad situation för länets unga.

Flerbostadshus i Skogås
Flerbostadshus i Skogås FOTO: Hyresgästföreningen

 – Förutsättningarna för att vara ung vuxen på bostadsmarknaden i Stockholm idag gör mig bedrövad. Trösklarna till ett eget tryggt boende blir bara högre och högre. Det är inte bara väldigt svårt att hitta någonstans att bo, utan på vägen kan du också bli utsatt för trakasserier, oseriösa hyresvärdar och ockerhyror. Bristen på hållbara och trygga bostäder påverkar unga vuxnas livsval och framtidstro och på sikt även regionens tillväxt, säger Susanne Sjöblom, regionordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm. 

Sedan 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år släppt en rapport om unga vuxnas boende (ålder 20-27 år).  Rapporten visar på en mycket pressad situation för många unga vuxna i Stockholms län:  
 

  • 34 procent av unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar, vilket motsvarar cirka 75 000 personer 

  • 73 procent av de som bor hemma hos föräldrar är ofrivilligt hemmaboende och vill bo på annat sätt 

  • 34 procent av de ofrivilligt hemmaboende vill helst av allt bo i en egen hyresrätt 

  • 60 procent har fått ekonomisk hjälp senaste året av vänner eller föräldrar 

  • 29 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden 

  • 36 procent tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden

 – Bland de ofrivilligt hemmaboende ser vi en enorm ökning av unga som vill bo i hyresrätt. Det är en tydlig signal till ansvariga politiker att säkerställa att det finns tillräckligt med hyresrätter med överkomliga hyror. Samtidigt ser vi nu i inflationens spår att byggandet bromsar in kraftigt, vilket kommer leda till en ökad bostadsbrist och värre situation, inte minst för unga vuxna. Byggandet kan inte avstanna när vi behöver det som allra mest. Det är hög tid att politiker på alla nivåer tar sitt ansvar och gör något åt saken, säger Susanne Sjöblom, regionordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.  

Stockholms kommuner har bostadsförsörjningsansvar och kan bidra till lösningen genom att ha och stärka sina allmännyttiga bostadsbolag, bedriva en aktiv markpolitik, bygga billigare genom standardiseringar samt säkerställa att inga fler ombildningar eller utförsäljningar av hyresrätter sker. Men det krävs också krafttag på nationell nivå för att komma till rätta med de enorma utmaningarna vi står inför. 

Hyresgästföreningen kräver följande åtgärder: 

1. Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid. Kommunala bostadsförmedlingar förmedlar merparten av de lediga lägenheterna efter antal år i kön, vilket missgynnar unga. Hyresgästföreningen anser därför att lagen måste ändras och tillåta att en större del fördelas efter behov, där exempelvis de utan bostad prioriteras. 

2. Stärk bostadsbidraget. Nu krävs en rejäl förstärkning av bostadsbidraget, som halkat efter i trettio år, för att på riktigt stödja landets unga vuxna. 

3. Förmånliga bygglån. Medan förändringar i bostadskön och stärkt bostadsbidrag skulle ge effekt för landets unga nu direkt så är det inte lösningen på landets problem med bostadsbrist. Fler bostäder måste byggas till rimliga priser. Regeringen kan inte längre vänta och se, nu krävs kraftfulla satsningar. Byggandet måste stöttas genom förmånliga bygglån och ett tillfälligt investeringsstöd, annars kommer bostadsbristen att förvärras. 

Läs hela rapporten;  Unga vuxnas boende 2023 Stockholms län. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

Hyresgästföreningen region Stockholm bygger hus av löften – kräver att bostadspolitiken går från ord till handling4.3.2024 14:23:42 CET | Pressmeddelande

För väldigt många unga vuxna i Stockholm är det i princip omöjligt att få tag på ett eget boende till rimlig kostnad. Trots årtionden av löften från politiken är bostadsbristen i Stockholm enorm – 34 procent av de unga vuxna bor fortfarande hos sina föräldrar och fyra av tio överväger till och med att flytta från regionen till följd av sin bostadssituation. Detta enligt Hyresgästföreningens rapport “Unga vuxnas boende”. För att betona hur allvarlig Stockholms bostadskris är, lanserar idag Hyresgästföreningen region Stockholm kampanjen “Huset av löften” – ett obeboeligt pappershus byggt av politiska löften och tomma ord.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye