Fastighetsägarna

Nu inleds årshyresförhandlingarna i Linköpingsområdet

Dela

Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11-12 procent, när de nu påkallar årshyresförhandlingar i Linköping och kommunerna Askersund, Boxholm, Kinda, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.  Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska kunna fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Fastighetsägarna påkallar idag hyresförhandlingar i Linköping med omnejd och yrkar att hyran höjs med 11-12 procent under nästa år. Yrkandet baseras på den gemensamma vägledningen som tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.  

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och kunna förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent. 

- Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder och investeringar som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Rikard Norman, Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Linköping. 

En boende i en normalstor bostadsrättstrea har under det senaste året inte sällan sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor.   

- För Linköping med sin unga befolkning är tillgången till hyresrätter central för att lösa framtidens bostadsförsörjning. Linköping har redan en oroväckande låg andel hyresrätter i relation till en stark befolkningstillväxt som bland annat beror på att unga flyttar hit. Om de ekonomiska förutsättningarna inte finns kommer också antalet hyresrätter på sikt att minska och får inte unga boenden kommer de på sikt att välja andra orter, säger Rikard Norman. 

Även om förhandlingarna förväntas bli tuffa hoppas Fastighetsägarna att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år. Bakgrunden är de tidsfrister och den tvistelösning som sedan årsskiftet införts och som nu kan tillämpas för första gången i händelse att parterna inte kommer överens. Därtill finns en vägledning för förhandlingarna som parterna gemensamt utarbetat.

Fakta 

Kommun 

Antal lägenheter i förhandlingen 

Yrkande i procent 

Askersund 

116 

11% 

Boxholm 

11 

11% 

Kinda 

115 

11% 

Linköping  

7 269 

12% 

Mjölby 

1 279 

11% 

Motala 

1 812 

11% 

Vadstena 

248 

11% 

Ydre 

11% 

Åtvidaberg 

173 

11% 

Ödeshög 

78 

11% 

Fakta Linköpings bostadsmarknad 

  • Kommunen har högre befolkningstillväxt än riksgenomsnittet.  

  • Medelinkomst, precis som genomsnittsålder är lägre än riksgenomsnittet. 

  • Hyresrätter utgör hälften av bostadsbeståndet i Linköping. Det är högre än genomsnittskommunen i Sverige. 

  • Hälften av alla flerbostadshus i Linköping är byggda innan 1971. Samtidigt var byggtakten i kommunen högre än andra orter under 2010-talet. 

  • Till hyresrätt flyttar framförallt Linköpingsbor från annan hyresrätt. 

Källa: Läget på Hyresmarknaden i Linköping

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Landets första rekommendationen från skiljeman klar: Hyrorna i Göteborg ska höjas med 5,3 procent26.2.2024 20:54:09 CET | Pressmeddelande

I början av året vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Göteborg. Ansökan omfattade omkring 25 000 lägenheter. Under måndagskvällen kom rekommendationen. Skiljemannen anser att en rimlig hyreshöjning för 2024 är 5,3 procent. Fastighetsägarna är djupt kritiska till nivån och till att rekommendationen inte är tydligt motiverad.

Omsättningen ökar stort i Täby centrum7.2.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Idag presenteras Cityindex Täby 2023. Cityindex är en rikstäckande kartläggning som mäter den kommersiella utvecklingen i – och gör jämförelser mellan – Sveriges stadskärnor. Täbys stadskärna, det vill säga området närmast Täby centrum, som är en av stadskärnorna i kartläggningen, ökade med 12 procent år 2022. Det är högre än andra jämförbara regionala stadskärnor. Trots en hård konkurrenssituation i regionen går det bra för Täby centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye