Länsförsäkringar

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”

Dela

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Martin_Hedberg-meteorolog och naturskadespecialist Länsförsäkringar sitter på Länsförsäkringars kontor
Martin Hedberg är meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar Länsförsäkringar

Ansvaret vilar tungt på den rika delen av världen och i synnerhet på de oljeproducerande nationerna om att vidta åtgärder för att fasa ut och upphöra med produktion och användning av fossilt kol. Förväntningarna på världens länder är höga inför mötet. Idag är världen inte i närheten av att klara Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och även 2-gradersnivån är i farozonen. I år blir första gången som ländernas klimatarbete inom Parisavtalet ska utvärderas.

– Klimatförändringarnas effekter är tydligare än någonsin och trots löften och mål går utvecklingen åt helt fel håll. Vi står idag vid mer än 1,2 graders uppvärmning och trenden är tydlig. Det blir varmare och konsekvenserna blir alltmer omfattande. Alla länder, företag och människor berörs och det gäller givetvis även försäkring och kapitalförvaltning, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på LFAB.

Förhoppningen är att världens länder ska komma överens om processer för att minska användningen av fossila bränslen så att Parisavtalet kan uppfyllas. 2023 väntas bli det varmaste året som hittills uppmätts och mötet betraktas som det viktigaste sedan Paris 2015.

– Att vi inte är i närheten av att nå målet resulterar i katastrofala följder. Förutom extremväder som omfattande värmeböljor, skyfall och stormar så visar aktuell forskning att vi redan vid 1,5 graders uppvärmning riskerar att ha passerat flera så kallade ”Tipping points”, till exempel ostoppbar avsmältning av Grönlands glaciärer, förlust av merparten av korallreven, tinande tundra, AMOC (”Golfströmmen”) med mera, säger Martin Hedberg.

Fakta om COP28
I två veckor samlas statsöverhuvuden, ministrar, forskare, miljöexperter och frivilligorganisationer för att diskutera klimat- och miljöfrågor. I år är de huvudsakliga frågorna klimatanpassning, en global översyn av ländernas klimatarbete och finansiering men framför allt utfasningen av fossila bränslen som världens länder fortfarande inte kommit överens om.

För ytterligare information kontakta:

Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist, Länsförsäkringar, 079 - 601 04 05

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

Nyckelord

Länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye