Länsförsäkringar

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar

Dela

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Inom gruppen tjänstemän uppger 38 procent att de ofta eller alltid vobbar. Motsvarande siffra för personer inom arbetaryrken är 7 procent. På samma sätt verkar lönen påverka vem som kan arbeta samtidigt som hen tar hand om ett sjukt barn. Bland föräldrar som har en inkomst på över 84 000 kronor per månad uppger 41 procent att de vobbar. Motsvarande siffra för föräldrar med en inkomst på under 50 000 kronor är 17 procent.

Länsförsäkringar har räknat ut hur vabbande påverkar tre personers ekonomi.  En av personerna, som tjänar 36 000 kronor i månaden och som vabbar en dag per månad kan räkna med att förlora 6 840 kronor per år i lön och pension, vilket är nästan 800 kronor mer än 2023. Till det ska läggas att den som vabbar kan gå miste om såväl karriär som löneutveckling.

-Då det är personer som inte kan vara borta från sina arbetsplatser som åker på den största ekonomiska smällen, där finns inget val, hen måste stanna hemma från jobbet och ta hand om sitt sjuka barn, säger Trifa Chireh.

Se i bilaga uträkningen för hur mycket tre personer med olika yrken och olika antal vabdagar förlorar i lön och pension. På förfrågan kan vi räkna ut antal vabdagar per län och kommun för 2023. Kontakta lena.bivner@lansforsakringa.se.

Tips till den som vabbar:

 • Läs på vilka effekter vab och föräldraledighet kan få på din lön, pension och karriär.
 • Bestäm på förhand att ni ska vabba varannan dag.
 • Man kan starta ett kompletterande månadssparande för den som tar lite större ansvar och göra det till enskild egendom, så att det inte inräknas i en eventuell skilsmässa.
 • Om ni är gifta kan du ge bort premiepensionen. Det är ett enkelt sätt att föra över pengar till sin maka utan att behöva sätta av pengar här och nu, vilket kan vara skönt för ett hushåll med tajt ekonomi, där man vill kom­pensera sin partner. Det går till exempel att ge bort premiepen­sionen under småbarnsåren. Man gör det hos pen­sionsmyndigheten.se.
 • Den som tjänar mest kan amortera mest på bostadslånen om man äger den gemensamt.
 • Finns det andra i er närhet som kan hjälpa till och vabba, det kan tillexempel vara grannar, mor och farföräldrar eller vänner. Så länge de jobbar har de möjlighet att vabba.

Här är några fördelar med att vobba jämfört med att vabba:

 • Ger föräldrar möjlighet att anpassa sitt arbete efter barnets behov. Det kan innebära att man arbetar deltid, på oregelbundna tider eller hemifrån för att balansera arbete och familjeliv.
 • Genom att vobba kan föräldrar bibehålla en kontinuitet i sitt arbetsliv, vilket kan vara fördelaktigt för karriären. Det kan vara lättare att behålla kompetens och engagemang i arbetsuppgifterna jämfört med längre perioder av frånvaro.
 • Att kunna anpassa arbetsmängden och arbetsmiljön kan minska den stress som föräldrar upplever när de försöker balansera arbete och familj.
 • Kan främja föräldrarnas självständighet genom att de får möjlighet att organisera och planera sitt arbete och vård av barn själva.
 • Företag som stöder vobbing visar ofta att de värdesätter och främjar en sund arbetslivsbalans. Det kan bidra till en positiv arbetsplatskultur och öka lojaliteten bland de anställda.
 • Kan vara en del av en övergripande strategi för att uppmuntra delad föräldraledighet. Genom att erbjuda flexibla arbetsvillkor kan båda föräldrarna aktivt delta i vårdandet av barnet.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Kantar SIFO i januari 2024 och bygger på intervjuer med 1 027 personer i åldern 18 – 55 år. Samtliga har barn mellan 0 – 12 år.

Frågan som ställdes; Hur ofta vobbar du när du vabbar?

Svar

Arbetare (%)

Tjänstemän (%)

Aldrig

57

 23

Sällan

 19

 12

Ibland

 10

 19

Ofta

 4

 20

Alltid

 3

 18

Aldrig

 4

 4

Vet ej

 2

 4

 

Svar

Gymnasium (%)

Högskola (%)

Aldrig

 49

 25

Sällan

 12

 12

Ibland

 15

 19

Ofta

  9

 18

Alltid

  6

 16

Aldrig

 6

 6

Vet ej

 2

 4

 

Svar

Tjänar 35 000 – 50 000 kr (%)

Tjänar över 84 000 kr (%)

Aldrig

44

 19

Sällan

 13

 12

Ibland

 16

 20

Ofta

 5

 19

Alltid

 11

 22

Aldrig

 6

 5

Vet ej

 5

 3Svar

Total (%)

Aldrig

 32

Sällan

 14

Ibland

 16

Ofta

 15

Alltid

 14

Aldrig

 6

Vet ej

 3

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Dokument

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye