Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK

Dela

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

Den årliga skatten på ISK kommer nästa år att stiga till 1,1 procent vilket innebär det tre gånger så hög skatt som för bara några år sedan.

-Höginkomsttagare som kommer över gränsen för statlig skatt bör överväga löneväxling nu när skatten på ISK nästa år blir den högsta på över tio år, säger Trifa Chireh.

Löneväxling innebär att du avstår en del av lönen och den summan placeras i en tjänstepension som du kan ta ut tidigast när du fyller 55 år.

-I stället för att betala hälften av lönen i skatt skjuts den höga skatten på framtiden. Och när det är dags att ta ut pengarna är det många som hamnar under den statliga skatten vilket betyder att man betalar lägre skatt än när löneväxlingen genomfördes, säger Trifa Chireh.

Länsförsäkringar har gjort beräkningar för att illustrera hur det kan se ut.

 

  • Om löneavdraget som går till löneväxling ligger på 2 000 kronor per månad kan den jämföras med 1 000 kr (den summa som blir kvar att investera när skatten är bortdragen) på ISK. I båda fallen har vi räknat med en avkastning på 5 procent.
  • Det betyder att efter tio års sparande får du ut 2 115 kronor när skatten är dragen i tjänstepension per månad i tio års tid. Det kan jämföras med den tusenlapp du sätter in på ISK som ger dig 1 370 kronor per månad under samma period.
  • Om sparandet pågår under 20 år ger löneväxlingen 5 201 kronor per månad. Det ska jämföras med sparande i ISK som ger 3 200 kronor. För att ge en bild av hur mycket löneväxling kan påverka ett långsiktigt sparande har Länsförsäkringar räknat ut och jämfört löneväxling med den populära sparformen Investeringssparkonto (ISK).

-ISK är en mycket populär sparform trots högre skatt som den som inte kan löneväxla kan utnyttja, säger Trifa Chireh.

Så stora är skillnaderna mellan de olika sparformerna (efter skatt)

Sparform

Månatlig utbetalning per månad efter 10 års sparande

Månatlig utbetalning per månad efter 20 års sparande

Månatlig utbetalning per månad efter 35 års sparande

Löneväxling efter skatt

2 115 kr/mån

5 201 kr/mån

12 700 kr/mån

Investeringssparkonto (ISK)

1 370 kr/mån

3 241 kr/mån

7 451 kr/mån

Så har vi räknat: Löneavdrag 2000 kr/mån brutto vid löneväxling, sparande i ISK 999 kr/mån netto. Båda sparande ger samma nettolön efter sparande.  Förutsättning: Årlig avkastning efter avgifter är 5 procent. Vi har räknat med en kommunalskatt på 30 %. Uträknat som nettobeloppet delat på 12 månader över 10 år. För att få möjlighet att löneväxla måste du ha en lön på minst 51 000 kronor (2024).

 

Så stora är skillnaderna mellan de olika sparformerna (efter skatt)

Sparform

Totalt nettovärde på sparandet efter 10 år

Totalt nettovärde på sparandet efter 20 år

Totalt nettovärde på sparandet efter 35 år

Löneväxling efter skatt

254 000 kr

624 000 kr/mån

1 524 000 kr/mån

Investeringssparkonto (ISK)

165 000 kr

389 000 kr/mån

894 000 kr/mån

Så har vi räknat: Löneavdrag 2000 kr/mån brutto vid löneväxling, sparande i ISK 999 kr/mån netto. Båda sparande ger samma nettolön efter sparande.  Förutsättning: Årlig avkastning efter avgifter är 5 procent. Vi har räknat med en kommunalskatt på 30 %. För att få möjlighet att löneväxla måste du ha en lön på minst 51 000 kronor (2024).

Fördelar och nackdelar med löneväxling
+Inkomstskatten är ofta lägre vid uttag än löneavdraget.
+Lägre skatt än andra sparformer (prognos för 2024 är 0,37 %)
+Arbetsgivare skjuter ofta till 6 % av beloppet som löneväxlas

-Sparandet i tjänstepension är låst tills du fyller 55 år
-Förutsätter att du har en lön över 51 000 kr per månad
-Alla arbetsgivare erbjuder inte löneväxling
-Du kan inte vara helt säker på vilken skatt du betalar vid uttag av tjänstepensionen

 

Fakta om löneväxling och ISK


Löneväxling;

Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot pension om arbetsgivaren erbjuder det. För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 51 000 kronor (2024). Om din lön är lägre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner. Maxgränsen för intjäning till allmän pension (8,07 ibb) för 2024 är inte fastställd ännu. Eftersom inkomstskatt dras på pengarna först när du tar ut dem har du en större summa pengar som kan ge avkastning med åren. Dessutom skjuter många arbetsgivare till cirka 6% extra till den summa du väljer att löneväxla. Anledningen till att de kan göra det är att den särskilda löneskatten på pensionspremier är lägre än arbetsgivaravgiften på utbetald lön. Kapitalet som du löneväxlar är låst till dess att du går i pension. Sparande i tjänstepension/löneväxling ingår inte vid bodelning.

ISK:

I stället för att skatta på vinster betalar du varje år en schablonskatt på hela värdet av ditt konto. För 2024 är skatten 1,086 % vilket är en höjning från 0,882 % för 2023. Oavsett om ditt kapital har ökat eller minskat i värde kommer du betala skatt årligen. Du kan göra skattefria omplaceringar mellan fonder och värdepapper och du slipper deklarera för affärerna. Man kan däremot inte kvitta vinst mot förlust. Sparandet är inte bundet och det utfallande beloppet är skattefritt. Sparande i ISK och kapitalförsäkring räknas in i det gemensamma giftorättsgodset och ingår i bodelningen vid en skilsmässa om det inte är märkt som enskild egendom.

 

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye