Länsförsäkringar

Råden som kan rädda fritidshuset

Dela

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande.

- Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Bilden visar en sommarstuga med röda hus
Länsförsäkringar

– Det kan ta en stund innan det märks om allt inte står rätt till så gå runt i rummen och lyssna efter om det susar – det kan vara ljudet av läckage i rören. Det kan vara bra att tänka på innan man packar ur bilen eller går bort till grannen och firar påsk, säger Bertil Jansson.

Det allra vanligaste felet fritidshusägare gör inför vintern är att dra ned för mycket på värmen i fritidshuset och låta vatten vara kvar i ledningarna. Sönderfrysta rör orsakar enormt stora vattenskador eftersom vatten kan ha runnit i flera veckor eller månader.

– Har du ett större läckage märks det snabbt. Hittar du ett läckage så ska du omgående stänga av vattnet och ringa rörmokare för att begränsa skadan, säger Bertil Jansson.

Har fritidshusägaren gjort allt rätt inför vintern så har det varit minst 15 grader i huset och vattnet ska ha varit avstängt. Befintligt vatten ska också ha tappats ur ledningarna för säkerhets skull.

– En viktig sak gäller särskilt i samfälligheter eller i sommarstugeområden där man har gemensamt vatten. Där är det viktigt att samfälligheten meddelar medlemmarna i god tid för att förhindra vattenskador i och utanför husen. De flesta har kranarna öppna på vintern för att förhindra frysskador, säger Bertil Jansson.

Tips för den som ska öppna upp sitt vinterstängda fritidshus

  • Ha god tid på dig, var gärna på plats i huset några timmar efter att vattnet vridits på.
  • Stäng alla kranar innan du försiktigt börjar öppna huvudkranen.
  • Spola lite vid varje tappställe försiktigt för att släppa ut eventuella luftfickor som kan ha bildas när vattnet har varit avstängt.
  • Lyssna efter susningar i rören– det kan vara tecken på läckage.
  • Kontrollera alla synliga vattenledningar att det inte läcker.
  • Om det läcker – stäng av huvudkranen direkt – ring en rörmokare.
  • Sätt på eller höj värmen i huset – låt det vara minst 15 grader, det kan komma fler kalla nätter.
  • När ni åker hem från fritidshuset en längre tid glöm inte att stänga av huvudkranen.
  • När ni åker hem från fritidshuset öppna upp till utrymmen så att värmen når ut till alla rum och även i diskbänkskåpet.

För ytterligare information kontakta:

Bertil Jansson, byggskadeexpert, Länsförsäkringar, telefon 073-867 62 30

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på X: https://twitter.com/forsakringar

Nyckelord

Bilder

Länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye