Ökat fokus på hänsyn till renskötsel i statligt skogsbruk kan ge mer bete
Det krävs kraftfulla åtgärder för att bryta den vikande trenden för tillgången på renbete. Här kan en lösning vara att staten går före med en större betoning på ökad renskötselnytta på all statlig mark. Dessutom behövs politiska beslut om vilken omfattning av skogsbruk respektive rennäring som ska anses hållbar. Det visar en rapport från Skogsstyrelsen.

På uppdrag av regeringen har Skogsstyrelsen, i samarbete med Sveaskog, Statens Fastighetsverk och Sametinget, undersökt hur statliga markägare och berörda myndigheter kan stärka statens roll för ett hållbart skogsbruk i renskötselområdet. Rapporten har fokus på långsiktiga avvägningar på landskapsnivå samt lösningar för långsiktigt säkrad tillgång till såväl renbete som virkesförsörjning i renskötselområdet.
– Den vikande trenden för betestillgång kräver kraftfulla åtgärder. En utvecklad strategisk planering av statliga aktörer med större betoning på ökad renskötselnytta på all statlig mark kan vara en del av lösningen. Dessutom behövs politiska beslut om vilken omfattning av skogsbruk respektive rennäring som ska anses hållbar, säger Göran allsHallsby, skogsskötselspecialist, Skogsstyrelsen.
Bättre underlag behövs
Skogsstyrelsen föreslår också bland annat följande åtgärder:
- Förbättra informationsutbytet mellan rennäringen, statliga aktörer och markägare och gör fler konsekvensanalyser som inkluderar både betestillgång och virkesförsörjning. Skogsstyrelsen behöver bättre underlag vid handläggning och lagtillsyn.
- Det behövs branchgemensamma målbilder och utvecklade rutiner för uppföljning.
- För utvärdering av skogsbrukets hänsyn till rennäringen krävs mer forskning och metodutveckling inklusive kvalitetssäkrad statistik om betestillgång och renantal i olika delar av renskötselområdet.
- Mot bakgrund av de senaste decenniernas markanvändningskonflikt i renskötselområdet behövs utvecklade riktlinjer för den statliga markförvaltningen. Det kan handla om ändrade ägardirektiv och/eller politisk styrning som möjliggör renskötselanpassad skogsbruksplanering över ägoslags- och markägargränser i hela renskötselområdet inklusive den skogsmark som nu omfattas eller är planerad att omfattas av formellt skydd.
- De pågående klimatförändringarna ökar osäkerheten och kräver förutom flexibilitet och krisberedskap en noggrannare övervakning av de naturgivna förutsättningarna för samnyttjandet.
Grund för kommande arbete
Åtgärdsförslagen och rapportens analys bygger på Skogsstyrelsens samlade intryck av de diskussioner som förts med de medverkande aktörerna, men utgör inte arbetsgruppens gemensamma ståndpunkt.
– Förhoppningen är att vi med denna rapport lagt en god grund för kommande arbete, säger Göran Hallsby.
Regeringsuppdraget är ett av flera som fallit ut från propositionen för stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund.
Mer information:
Göran Hallsby, skogsskötselspecialist, Skogsstyrelsen, tfn 090-15 83 41, goran.hallsby@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Dokument
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Analys: Skogsbruket står inför betydande skaderisker med koppling till klimat9.6.2025 11:36:49 CEST | Pressmeddelande
Klimatförändringen påverkar skogsbruket i grunden genom ökade skaderisker. Under de närmaste 25 åren är riskerna för bland annat torkstress, stormskador, skogsbrand och skador från ras och skred betydande. Det bedömer Skogsstyrelsen i sin klimat- och sårbarhetsanalys.
Avverkningen i svenska skogar fortsatte minska under 20243.6.2025 09:31:45 CEST | Pressmeddelande
Efter en kraftig minskning 2023, fortsatte avverkningen i svenska skogar att minska under 2024. Det visar preliminär statistik från Skogsstyrelsen. Inte sedan 2013 har den årliga avverkningen varit lägre.
Betesskador på skog minskade med 20 procent i Götaland28.5.2025 08:09:25 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2019 har andelen unga tallar i Götaland som skadats av bete från älg och andra vilda hjortdjur minskat med 20 procent. Det visar Skogsstyrelsens älgbetesinventering (Äbin) av 16 115 provytor. Idag skadas 12 procent av tallarna årligen och minskningen har pågått sedan 2019 då skadorna låg på 15 procent. Trots det, ligger skadorna i de flesta älgförvaltningsområden fortfarande över målet på maximalt fem procent. (Se länsresultat och kontaktperson för respektive län nedan!)
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum