Grönt näringslivsindex: Samtliga delindex i jordbruket faller under fjärde kvartalet
Framtidsbilden är utmanande bland landets jordbrukare. Samtliga delindex faller i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRFs) konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, även om entreprenadföretagen är kvar på en positiv nivå. Totalindex backar till 89,8 mot 92 föregående period. Rensat för skogsbruket sjunker indexet till rekordlåga 81,8. Bland växtodlare är tillbakagången dramatisk efter sommarens och höstens extremväder. Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, understryker situationens allvar: "2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher."
I mitten av november redovisade Jordbruksverket skörderesultatet för i år. De bedömer att spannmålsskörden minskat med nästan en tredjedel jämfört med i fjol. Enligt LRFs beräkningar innebär den lägre skördevolymen och nedklassningen av grödor för livsmedelsändamål en skördeförlust på ungefär sju miljarder kronor jämfört med genomsnittet de senaste fem åren.
Anna-Karin Hatt kommenterar: "För en normalstor svensk spannmålsodlare med 100 hektar uppgår skördeförlusten till drygt 700 000 kronor i lägre intäkter. Årets händelseutveckling med en extrem väderlek i sommar och fortsatt höga kostnader för insatsvaror tydliggör de påfrestningar och risker som lantbruket står inför. Aldrig tidigare i mätningens historia har pessimismen i jordbrukssektorn varit så stor som nu.”
Stigande ränta har ytterligare försämrat lönsamheten. Penningpolitikens påverkan under de senaste 1,5 åren har haft en betydande effekt på jordbrukets inkomster. En analys av LRF visar att räntekostnaden nu överstiger de sammanlagda kostnadsökningarna för bränsle, energi, gödning och kraftfoder.
”Lantbruket är kapitalintensivt och många företag kämpar med likviditeten. För att säkra nödvändiga investeringar är det avgörande att bankerna fortsätter att tro på lantbruksföretagens potential genom att finansiellt stödja både kortsiktiga behov och långsiktiga visioner. Annars riskerar viktiga investeringar att skjutas på framtiden, inte minst i klimatanpassningar av verksamheten. Detta i en tid när de behövs som allra mest”, säger Anna-Karin Hatt och fortsätter:
”2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher och det finns på många håll inga eller mycket små marginaler till oförutsedda utgifter”, avslutar Anna-Karin Hatt.
Sammanfattningsvis indikerar kvartalets totalindex en utmanande period för det gröna näringslivet, där flera faktorer som väder, räntor och inköpskostnader påverkar företagsekonomin negativt. Detta balanseras av en fortsatt stark tilltro till avkastningen från skogsbruket.
Resultat för de olika branscherna under det fjärde kvartalet jämfört med föregående period:
- Växtodlingsindex 60,7 (65,5): Rekordlåg notering med höga kostnader för insatsvaror, ökade räntekostnader, låg skördevolym och sämre kvalitet jämfört med tidigare år.
- Animalieindex 82,2 (83,1): Tydligt negativt med ökad påverkan från stigande räntor, vilket pressar lönsamheten inom animalieproduktionen.
- Trädgårdsindex 86,7 (95): Negativ trend efter en positiv utveckling under 2023, påverkad den höga nederbörden, vilket gäller särskilt bär- och frilandsodlare.
- Förädling och tjänster 101,4 (105,2): Hålls uppe av entreprenadföretag som ser positivt på konjunkturen. Småskalig livsmedelsförädling har visat sig vara robusta, trots försiktighet från konsumenter. Hästföretagare är däremot negativa till konjunkturutvecklingen.
- Skogsbruksindex 115,1 (114): Fortsätter uppåt, påverkat av prisutvecklingen för timmer och massaved. Ökade kostnader för skogsbruket begränsar dock den upplevda lönsamheten.
Om rapporten:
Grönt Näringslivsindex är en konjunkturmätare med fokus på de gröna näringarna som innefattar verksamheter med utgångspunkt i jord, skog, trädgård och lands bygdens miljö. Varje kvartal inhämtas konjunkturdata från en panel med 950 företagare, varav 150-200 från varje bransch. Undersökningen genomförs av Ipsos i form av webbenkäter och telefoninter vjuer. Resultatet viktas både mellan branscher na och inom dess produktionsinriktningar i proportion till omsättning i näringen. Ett indextal över 100 indikerar en förväntad tillväxt medan ett indextal under 100 innebär en förväntad nedgång
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Dokument
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Klimatförändringarna orsakar svängiga skördar15.11.2024 14:26:00 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 % jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar12.11.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är på plats med rapportem ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example” som redovisar vilka klimat- och miljöinvesteringar som krävs för att genomföra jordbrukets gröna omställning. ”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Två steg närmare 2 procents styrränta7.11.2024 09:36:37 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att Riksbanken följer sin ränteprognos och sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det är motiverat eftersom inflationstakten nu ligger ganska tydligt under målet på 2 procent.
Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland7.11.2024 08:30:09 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspett till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete.
30 tretåiga hackspettar landar på riksdagen7.11.2024 07:37:18 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF 30 symboliska tretåiga hackspettar i ett försök att uppmärksamma Sveriges riksdag och riksdagspartiernas partiledare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum