Var tredje svensk vill ringa nära och kära mer – telefonsamtalet den perfekta julklappen

Dela

4 av 10 svenskar önskar att de ringde någon i deras närhet oftare i stället för att använda sms eller annan textkonversation. Samtidigt toppar föräldrar listan över vilka svenskarna ringer mest. Framför allt bland kvinnor och yngre personer. Det visar Samtalsrapporten, en rapport om svenskarnas telefonvanor utgiven av Halebop.

Storhelgerna ligger runt hörnen och med det börjar många hälsningar till släkt och vänner postas över hela landet. Svenskarna pratar i genomsnitt i telefon i 632 minuter per månad, vilket motsvarar 11 timmar. Samtidigt finns det en stor önskan om att ringa sina nära och kära oftare, och när vi väl pratar i telefon toppar föräldrarna samtalslistan.

– Julkort i all ära, men inget slår den varma och trygga känslan av ett telefonsamtal med någon man håller kär. Vi uppmuntrar svenskarna till att lyfta luren året runt, men kring jul vill vi göra det lite extra för att unna oss själva och våra nära och kära ett telefonsamtal. Det är en julklapp du aldrig kommer ångra, säger Emma Craig, Head of Halebop.

Högst upp på svenskarnas samtalslista ligger föräldrarna, där mer än varannans svensk, 56 procent, uppger att de ringer sina föräldrar oftast. Fler kvinnor, 60 procent, uppger detta än män, 51 procent. På andraplats kommer ens partner, 50 procent, följt av vänner och barn, 42 procent, på tredjeplats.

– Vi pratar ofta om telefonvanor, och det är ingen överraskning att det vi ringer våra familjemedlemmar allra mest. Oavsett om man är 20 och precis flyttat hemifrån eller 35 och fått ett nytt jobb, tycker vi det är kul att kunna hjälpa svenskarna att hålla kontakten med varandra, säger Emma Craig.

Den grupp där telefonsamtalen till föräldrarna är vanligast är bland den yngsta åldersgruppen, 18 till 34 år, där 8 av 10 (83 procent), svarar att de ringer sina föräldrar mest. På topplistan över vilka svenskarna ringer mest finns även vänner och barn.

Siffror från undersökningen:

  • 39 procent känner att de skulle vilja ringer personer i sin närhet (så som vänner och familj) oftare i stället för att använda sms eller annan textkonversation.
  • 38 procent uppger att de sällan eller aldrig känner att de vill ringa oftare.
  • Föräldrar toppar listan över vilka svenskarna ringer oftast, 56 procent uppger detta.
  • På andraplats kommer ens partner (50%) följt av vänner och barn (42%) på tredjeplats.
  • Den yngsta åldersgruppen (18–34 år) är de som ringer sina föräldrar allra mest, i gruppen uppger 83 procent detta.


Läs hela rapporten på samtalsrapporten.se

Om undersökningen: 
Undersökningen är gjord av Kantar Public i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen. Undersökningen genomfördes 18–21 mars 2023. Totalt svarade 1 046 personer i den svenska allmänheten 18–79 år på undersökningen.

Kontakter

Halebop är ett varumärke inom TeliaCompany. Vi är en av de största mobiloperatörerna på Svenska marknaden och använder Telias nät för våra tjänster.

Följ Halebop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Halebop

Halebop och Samsung Nordics bjuder in till kryptisk tävling – knäck koden och vinn mobil18.1.2024 15:02:48 CET | Pressmeddelande

There is a new Samsung in town. Den 17 januari släpptes den nya Samsung Galaxy S24-trion för världen att se första gången. I helgen lanserar Halebop, tillsammans med Samsung Nordics, en tävling där svenskarna kan vinna nya Samsung Galaxy S24 Ultra genom att knäcka koden. Tävlingen går live fredag den 19 januari kl. 12.00 på halebop.se/unlock och i Mall of Scandinavia.

Varannan person stör sig på telefonsamtalen i det offentliga rummet19.10.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Trängsel, förseningar och inte minst högljudda telefonsamtal i kollektivtrafiken är vardag för många. Samtalsrapporten, framtagen av Halebop, har tittat närmre på svenskarnas mobilvanor och hittat att drygt varannan person stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet. Detta samtidigt som samma rapport visar att telefonsamtalet har positiva effekter på människans välmående.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye