Svenskarnas prio när kontot gapar tomt – det gör vi oss helst av med

Dela

Telefonen toppar listan över vad svenskarna kan tänka sig göra sig av med för att få ett extra tillskott till privatekonomin. Samtidigt är det bara fem av 100 svenskar som faktiskt bytt in sina gamla mobiler det senaste året, visar en ny undersökning från Halebop.

De svenska hushållens disponibla inkomster har sjunkit och matpriserna har skjutit i höjden. Det har gjort att många svenskar känner sig nödgade att se över sina utgifter och sälja prylar som inte längre används. Samtidigt har många avlagda telefoner i gömmorna, telefoner som snabbt och enkelt kan ge ett extra tillskott till kassan, då många bolag erbjuder ekonomisk ersättning eller rabatter när en gammal telefon lämnas in. Trots det har bara fem procent av svenskarna nyttjat möjligheten att byta in sin gamla mobil i utbyte mot ersättning eller en bättre deal det senaste året. Det visar en undersökning från Verian Group på uppdrag av Halebop.

– Vi vet att det ligger miljoner oanvända mobiltelefoner hemma hos svenskarna. De flesta hushåll har flera hundralappar att spara på att byta in sina gamla telefoner. Det är en klockren win-win-situation både för den egna plånboken och klimatet som fler behöver känna till, säger Emma Craig, Head of Halebop. 

När svenskarna får frågan om vad de skulle prioritera att göra sig av med, i en ekonomiskt ansträngd situation, toppas listan ändå av just avlagda mobiltelefoner. 17 procent av svenskarna skulle prioritera att göra sig av med en gammal mobil.

– Att svenskarna ändå säger sig vilja göra den prioriteringen är lovande. Här behöver vi i branschen jobba ännu mer med att påminna konsumenterna om att det är både busenkelt och faktiskt finns pengar att spara på att dumpa luren, fortsätter Emma Craig.

Regionalt syns också skillnader. De som är mest benägna att vilja göra sig av med sina gamla telefoner är smålänningarna och personer boende på Öland och Gotland. Bland dem uppger drygt var fjärde att den gamla telefonen är det man först skulle göra sig av med för ett tillskott i privatekonomin.

– Smålänningar har rykte om sig att vara ekonomiskt smarta och det ser vi ett tydligt bevis på här. Nu vill vi se att övriga Sverige inspireras av detta spartips och lämnar in sina gamla telefoner för inbyte, avslutar Emma Craig.

Utdrag från undersökningen

  • Fem procent har det senaste året lämnat in en gammal mobiltelefon till ett företag och i utbyte fått rabatt på ett nytt köp eller ersättning. När samma fråga ställdes förra året svarade sex procent att man lämnat in en telefon för inbyte under det senaste året.
  • Nära en av fem (17%) hade lämnat in gamla mobiltelefoner om de skulle behöva göra sig av med någon ägodel för ett extra tillskott i privatekonomin.
    • Personer boende i Småland och på Gotland och Öland sticker ut som extra benägna att lämna in sina gamla mobiler – 26 procent skulle prioritera just den ägodelen.
  • Det här gör vi oss helst av med när kontot gapar tomt
    • Gamla mobiltelefoner 17 %
    • Fordon 17 %
    • Kläder 14 %
    • Smycken 9 %
    • Bostad 3%
    • Arvegods 3 %

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Halebop. Den bygger på 1 063 intervjuer med den svenska allmänheten i åldrarna 18 till 79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 1 – 4 mars 2024.

Inbyte hos Halebop – så funkar det

När du köper ny mobiltelefon hos Halebop kan du även lämna in din gamla för inbyte. Det är enkelt och finns pengar att spara genom att få en lägre månadskostnad på ditt abonnemang eller mer surf varje månad.

  • Värdera – När du beställer en ny telefon kan du se hur mycket du kan få i rabatt om du byter in din gamla mobil. Fyll i modell och skick på halebop.se.
  • Skicka in din gamla – När den nya mobilen levereras får du en returadresslapp. Skicka in den gamla i samma kartong som du fick den nya.
  • Telefonen granskas – Din gamla lur genomgår en granskning. Skicket kontrolleras, all data raderas och du får en slutgiltig värdering och erbjudande.
  • Ångrat dig? Ingen fara! Din dumpade lur är i karantän i 30 dagar, om du ångrat dig eller inte är nöjd med värderingen kan du be att få tillbaka den inom karantäntiden.

Läs mer om inbyte och Dumpa din lur på www.halebop.se/dumpa-din-lur.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Halebop är ett varumärke inom TeliaCompany. Vi är en av de största mobiloperatörerna på Svenska marknaden och använder Telias nät för våra tjänster.

Följ Halebop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Halebop

Halebop och Samsung Nordics bjuder in till kryptisk tävling – knäck koden och vinn mobil18.1.2024 15:02:48 CET | Pressmeddelande

There is a new Samsung in town. Den 17 januari släpptes den nya Samsung Galaxy S24-trion för världen att se första gången. I helgen lanserar Halebop, tillsammans med Samsung Nordics, en tävling där svenskarna kan vinna nya Samsung Galaxy S24 Ultra genom att knäcka koden. Tävlingen går live fredag den 19 januari kl. 12.00 på halebop.se/unlock och i Mall of Scandinavia.

Varannan person stör sig på telefonsamtalen i det offentliga rummet19.10.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Trängsel, förseningar och inte minst högljudda telefonsamtal i kollektivtrafiken är vardag för många. Samtalsrapporten, framtagen av Halebop, har tittat närmre på svenskarnas mobilvanor och hittat att drygt varannan person stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet. Detta samtidigt som samma rapport visar att telefonsamtalet har positiva effekter på människans välmående.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye