Nobelpristagare ringer till rymden under Nobelveckan
Två av 2023 års Nobelpristagare i fysik och kemi kommer i ett livesamtal att prata med den danska astronauten Andreas Mogensen, som är med direkt från den internationella rymdstationen. Rymdsamtalet sker den 11 november på Nobel Prize Museum i Stockholm och online. Den svenska astronauten Marcus Wandt, som reser till rymdstationen 10 januari, skickar en hälsning från NASAs träningscenter i Houston.
Nobelprismuseet kommer under nobelveckan koppla ihop Nobelpristagarna Ferenc Krausz och Moungi Bawendi, med den danske astronauten Andreas Mogensen och svenske astronauten Marcus Wandt. Dagen innan har de båda pristagarna mottagit sina Nobelprismedaljer för upptäckterna av attosekunder respektive kvantprickar.
Andreas Mogensen kommer att prata med pristagarna om grundläggande vetenskap, hur vi utökar vår kunskap om universum och utför experiment i rymden. Marcus Wandt kommer att skicka en hälsning från NASA:s träningscenter Houston, USA, där han just nu förbereder sig inför sin resa till rymdstationen i början av nästa år.
Under sitt uppdrag utför Andreas Mogensen experiment om bland annat klimat- och materialvetenskap, mänsklig fysiologi och grundläggande vetenskap. Marcus Wandt kommer under sina två veckor i omloppsbana utföra experiment om stamceller, ergonomi, massiva åskväder, benhälsa och sömnmönster.
Nobelprismedaljer i rymden
Med sig i rymden har Andreas Mogensen Niels Bohrs nobelprismedalj. Den danske fysikern fick 1922 priset för sitt arbete med kvantfysik och atomens struktur, som är byggstenen i allt det som vi ser omkring oss.
Marcus Wandt kommer att ta med sig författaren Selma Lagerlöfs Nobelprismedalj till rymdstationen. Selma Lagerlöf, som kommer från Mårbacka i Värmland, var den första kvinnan att få Nobelpriset i litteratur, år 1909.
- För mig som är uppvuxen i Värmland känns det väldigt speciellt att få ta med sig Selma Lagerlöfs medalj. Jag har starka minnen av en skolutflykt till Selmas Mårbacka och av hur jag fascinerades av Nils Holgerssons upptäcktsresa över Sverige. Nu ska jag också i väg på en resa, om än lite längre bort. Under mitt rymduppdrag är det stort fokus på naturvetenskap och forskning, vilket jag brinner för. Men samtidigt känns det viktigt att ta med bit kulturhistoria med stark värmländsk koppling, säger Marcus Wandt.
Nobelprismedaljerna är lån från Frederiksborgs nationalhistoriska museum i Danmark och Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland.
Medieinfo
Evenemanget inleds klockan 14:45 med en frågestund med Nobelpristagarna, modererad av Carin Klaesson, intendent vid Nobel Prize Museum.
Medier kan följa direktsändningen av samtalet under flygningen på ESA:s webb-TV: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/ESA_Web_TV
Medier som vill följa videosamtalet från Nobel Prize Museum i Stockholm, Sverige, kan ansöka om ackreditering via press@nobelprize.org senast den 8 december.
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
Nu får Europa fler vägar ut i rymden - lyckad uppsändning av bärraketen Ariane 69.7.2024 22:26:03 CEST | Pressmeddelande
Den 9 juli 2024 genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou, Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.
Rymden tar plats på Bokmässan 202428.5.2024 13:41:25 CEST | Pressmeddelande
Idag släpps seminarieprogrammet för den 40:e upplagan av Bokmässan. I år har mässan två teman: Sápmi och Rymden. Med fokus på dessa bjuder årets mässa in till en mångfacetterad upplevelse för litteraturälskare och nyfikna på forskning, vetenskap och samhällsutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum