Diskriminering när kommun drog tillbaka erbjudande om sommarvikariat
Det var diskriminering när en kommun i Mellansverige först erbjöd en man ett sommarvikariat som boendestödjare, men senare drog tillbaka det erbjudandet. Skälet till tillbakadragandet var att mannen tidigare själv hade haft boendestöd. Tillbakadragandet berodde på ett missförstånd om kommunens rutiner, men innebar att mannen diskriminerades på grund av sin funktionsnedsättning.
Under våren 2023 utannonserade en kommun i Mellansverige ett antal sommarvikariat inom vård och omsorg, bland annat inom boendestöd. Boendestöd är en form av kommunalt bistånd som innefattar praktiskt stöd i vardagslivet, exempelvis hjälp med att öppna och gå igenom post, städa och göra en hushållsbudget. I den aktuella kommunen är det ett krav för att beviljas boendestöd att den sökande har en funktionsnedsättning.
Den man som ärendet gäller hade själv haft boendestöd och hade haft positiva erfarenheter av det. Han lämnade därför in en ansökan och erbjöds ett sommarvikariat som boendestödjare.
Ett par dagar senare kontaktade kommunens rekryterare mannen igen och drog tillbaka anvisningen till boendestödsenheten. Bakgrunden var att rekryteraren felaktigt hade fått information om att kommunens rutiner var att en person som själv har haft boendestöd inte kunde arbeta på den enheten. Mannen erbjöds i stället ett sommarvikariat på en annan enhet, men mannen tackade nej till det då han endast var intresserad av arbetet som boendestödjare.
Trots att det aktuella tillbakadragandet berodde på ett missförstånd bedömer DO att agerandet har utgjort diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.
– Genom att dra tillbaka anvisningen med hänvisning till att mannen tidigare hade haft boendestöd har kommunen missgynnat mannen av ett skäl som har samband med funktionsnedsättning. Detta beror på att personer utan funktionsnedsättning inte kan få boendestöd och därför inte heller kan nekas ett vikariat av den anledningen. Det finns därmed ett diskrimineringsrättsligt orsakssamband mellan funktionsnedsättningen och beslutet att dra tillbaka mannens anvisning, säger Karin Ahlstrand Oxhamre, chef för DO:s processenhet.
DO begär nu att kommunen ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen. Kommunen har till den 21 december att ta ställning till DO:s krav. Därefter kan DO komma att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
DO 2023/6800
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Flygbolag ersätter kvinna för diskriminering19.12.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
Ett flygbolag har medgett att de diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Flygbolaget kommer nu att betala ersättning till kvinnan.
Lärares ifrågasättande av en elevs klädsel var diskriminering18.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En lärare på en skola i Göteborg utsatte en elev för trakasserier när hen kritiserade elevens traditionella religiösa klädsel och tvingade eleven att byta om. DO bedömer att eleven har utsatts för trakasserier som har samband med religion, och dessutom att skolan inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder.
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
Transportföretag åldersdiskriminerade 34-åring19.11.2024 09:04:00 CET | Pressmeddelande
Det var fråga om åldersdiskriminering när en 34-årig arbetssökande fick beskedet att han var för gammal för ett transportföretags traineeprogram. Den bedömningen gör DO som nu begär att företaget ska betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.
Afrosvenska elever utsatta för diskriminering11.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Afrosvenska elever utsätts för diskriminering i skolan, bland annat i form av trakasserier. Det förekommer också att skolpersonal inte ser, eller väljer att inte se trakasserierna, alternativt inte gör något för att stoppa dem. Afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering är ett av tre tematiska fördjupningsområden i DO:s årliga rapport, Förekomst av diskriminering 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum