Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA-forskare får Nobelpristagare som samarbetspartner

Dela

EU-kommissionen finansierar ett fyraårigt projekt för att utveckla ett vaccin mot Krim-Kongovirus. Projektet leds av Ali Mirazimi som arbetar vid Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samt är adjungerad professor vid Karolinska Institutet. Ali Mirazimi har ett etablerat forskningssamarbete med Drew Weissman, årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, sedan 2017.

Forskare i labbrock sitter vid labbbänk med pipettverktyg i handen.
Forskaren Lijo John pipetterar prover för att bestämma ett proteins uttryck. Bild: SVA

Ali Mirazimi är ovanlig med sin expertkunskap om smittsamma sjukdomar hos både djur och människor. Under coronapandemin var hans kombinerade kunskap mycket eftertraktad. Kunskapen kommer av att Ali Mirazimi i över 20 år intresserat sig för Krim-Kongoviruset (Crimean-Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) som bärs av fästingar och kan ge blödarfeber hos människor, även via fästingbitna djur.  

Inför att projektet CCHF Vaccine ska starta 2017, hade Ali Mirazimi och forskaren Lijo John på SVA med respekt följt vetenskapliga artiklar av Drew Weissman. De insåg att Drew Weissmans kunskaper om mRNA i högsta grad var användbara för att utveckla vaccin mot Krim-Kongovirus, CCHF.

– Teknologin med mRNA kan ge vacciner mot sjukdomar som det tidigare varit svårt att få fram vaccin till, som till exempel Krim-Kongovirus. Eller covid-19, som nu gett Drew Weissman och Katalin Karikó Nobelpris. Vi såg tidigt att han hade lyckats med ett mRNA som inte ger bieffekten inflammation. Vi kunde se potentialen med den nya teknologin i vårt projekt och kontaktade Drew Weissman för att se om vi kunde jobba tillsammans. Det kunde vi och Drews bidrag har varit avgörande för projektets resultat, säger Ali Mirazimi som delar sin tid mellan SVA, Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet.

Arbeta med framtida nobelpristagare

Efter omfattande korrespondens och flera möten med Drew Weissman kunde ett samarbete säkras för utvecklingen av mRNA-vaccin inom CCHF Vaccine. Processerna för mRNA-syntes och inkapsling ägde rum vid The Weissman Lab i Pennsylvania. På SVA valideras proteinuttrycksnivåer av nukleosidmodifierade mRNA-kodade CCHF-virusproteiner. Utifrån resultaten på djurförsök publicerades 2022 en vetenskaplig artikel i Journal of Virology med bland annat Ali Mirazimi, Drew Weissman och Lijo John som författare.

– Det är lite overkligt att ha skrivit en vetenskaplig artikel tillsammans med en Nobelpristagare. Som forskare följer jag publikationer av ny forskning och ser när avgörande steg tas. Jag har följt Drew genom åren eftersom det var ett område som jag såg möjligheter inom. Drew hade verkligen skarpa analyser, han är sannerligen en värdig pristagare. Sen är det ju roligt att vi har säkrat finansieringen av ett fortsättningsprojekt så jag kan fortsätta utbyta kunskap med en Nobelpristagare, säger Lijo John, forskare på SVA.

Varken Ali Mirazimi eller Lijo John tänkte i början på att de jobbade ihop med en framtida nobelpristagare.

– Sannolikheten att som forskare få ta emot ett Nobelpris är ju i princip noll, speciellt innan man fyllt 80 år. Men faktum är att när jag såg hur deras vaccinteknologi stoppade pandemin tänkte jag faktiskt tanken att ”det här kan bli Nobelpris”. Kul att det är en pristagare som inte bara är effektiv och lätt att jobba med utan också en som är både trevlig och underhållande, avslutar Ali Mirazimi.  

Fakta CCHF

Krim-Kongovirus (CCHF) är en dödlig sjukdom för människor som orsakas av ett fästingburet virus. Människor kan smittas via kroppsvätskor eller blod från infekterade människor eller djur. Man har även rapporterat att sjukdomen kan överföras från djur, framför allt boskap, direkt till människan via blodsmitta under slakt. Det finns också studier som beskriver utbrott på sjukhus, där patienter med sjukdomen har smittat vårdpersonal och andra patienter.

CCHF ingår i gruppen virala blödarfebervirus tillsammans med exempelvis ebola. Sjukdomen beskrevs för första gången på 1940-talet i Krim-halvön. I dag finns viruset spritt i Ryssland, stora delar av Afrika, Mellanöstern, Ostasien, syd - sydvästra och i sydöstra Europa. Viruset sprids till nya områden via fästingar på flyttfåglar eller infekterade djur. Djuren är bara bärare av viruset och kan inte drabbas av sjukdomen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskare i labbrock sitter vid labbbänk med pipettverktyg i handen.
Forskaren Lijo John pipetterar prover för att bestämma ett proteins uttryck.
Bild: SVA
Ladda ned bild
Porträttbild Lijo John.
Lijo John, forskare SVA
Bild: Jonas Förare/SVA
Ladda ned bild
Porträttbild
Ali Mirazimi, forskare på SVA och adjungerad professor Karolinska institutet.
Bild: Göran Ekeberg/AddLight
Ladda ned bild

Länkar

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest – EU:s medlemsstater röstade ja23.9.2024 13:31:29 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har nu godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest, ASF, efter utbrottet hos vildsvin i Fagersta. Därmed har bekämpningen gått snabbare än vad något annat EU-land tidigare har lyckats med. När EU-beslutet har trätt i kraft kommer Jordbruksverket kommer att häva de sista restriktionerna och inleda processen för att montera ned stängslet runt kärnområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye