Svenska Bowlingförbundet

Kim Bolleby vann Emir Cup

Dela

Kim Bolleby vann under lördagen Emir Cup i Doha, Qatar. Efter att ha blivit fyra i finalsteg 2 så fick han ta den långa vägen till pokalen och han avancerade steg för steg. I finalen besegrade han Naif Oqab från Förenade Arabemiraten med 257-226. Det är andra gången Bolleby tar hem titeln i Emir Cup. 
– Det känns fantastiskt bra och extra speciellt då det var här jag tog en av mina första internationella titlar, säger Bolleby.

KIm Bolleby vann Emir Cup under gårdagen.
KIm Bolleby vann Emir Cup under gårdagen. Terence Yaw

Fyra svenska spelare hade avancerat till finalsteg 2 i Emir Cup. Av dem var det Bolleby som lyckades ta sig vidare efter att ha blivit fyra i steg 2 med 1689 poäng över åtta serier. William Svensson blev 8:a i tävlingen, Anna Andersson 12:a och Timmie Ahl kom på 14:e plats. 
– Det var väldigt tight i början och jag hittade inte riktigt spelet. Men sedan gick det bättre och jag kunde klättra i resultatlistan, säger Bolleby. 

Spelarna som kom på plats 3-5 i steg 2 ställdes mot varandra över en serie i steg 3. Bolleby löste det på ett bra sätt och fick ihop 259 poäng och hade 29 poäng mer än tvåan Wu Siu Hong från Honk Kong. 
– Jag var mest nervös inför det här steget men jag fick till några bra strikar som hjälpte till att ta kol på nerverna. 

I steg fyra fick han ta sig an tvåan från finalsteg 2 tillika vännen Timmy Tan, Malaysia. Han vann matchen övertygande med 264-222.
– Det var extra speciellt att möta Timmie eftersom vi är goda vänner. Men jag var ändå mer avslappnad i spelet och det kändes som att jag hade full kontroll på det. 

Väl i finalen i steg fem väntade toppseedade Naif Oqab, Förenade Arabemiraten. Bollebys segertåg fortsatte och han fick lyfta pokalen efter att ha vunnit finalen med 257-226. 
– Det var väldigt skönt att vinna. Av de olika stegen under dagen så var jag minst nervös i finalen. Det kändes inte som att jag hade något att förlora när jag väl tagit mig så långt, säger han och fortsätter: 
– Samtidigt så ville jag verkligen vinna för min tidigare tränare Sten-Åke Nilsson som begravdes i fredags. 
Vad betydde han för dig? 
– Han var min första riktiga tränare och han coachade mig i 15 år. Vi gjorde det sista träningspasset tillsamman 2021 innan han blev sjuk. Han hade en förmåga att se saker och lösa problem i spelet på ett sätt som ingen annan. 

Bolleby avslutar en framgångsrik tävlingssäsong på bästa sätt. Det var andra gången som han vann Emir Cup, första titeln kom för elva år sedan. 
– Segern 2012 var en av mina första internationella titlar och det gjorde det ännu mer speciellt att vinna här igen. Det känns väldigt bra att avsluta tävlingssäsongen med en seger. Det här tävlingsåret är mitt bästa hittills, säger Bolleby som lyfter livet vid sidan av bowlingen som en faktor till framgångarna under året. 
– Det har flutit på bra i livet utanför bowlingen och i förra veckan gifte jag mig. 

Bolleby flög hem till Sverige redan natten till söndag. På tisdag blir det match med Pergamon borta mot Alingsås som blir den sista elitseriematchen innan juluppehållet. Därefter påbörjar Bolleby förberedelserna inför PBA-touren 2024. Första tävlingen är PBA Players Championship som börjar den 9 januari. 

Kontakter

Länkar

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye