Svenska Bowlingförbundet

Maja Engberg och Nora Johansson vann VM-guld i dubbel - 3 medaljer för Sverige i U21-VM

Dela

Nora Johansson och Maja Engberg vann igår guld i dubbel vid U21-VM i bowling. I finalen besegrade de Katelyn Abigania och Annalise O´Bryant från USA med 2-0 i serier. Sverige tar tre medaljer vid U21-VM i Incheon, Sydkorea, och efter två finalförluster tidigare under torsdagen så avslutades mästerskapet på bästa sätt för Sverige. 
– Det var ett väldigt efterlängtat guld, säger Nora Johansson.

Maja Engberg och Nora Johansson vann igår guld i dubbel vid U21-VM i bowling. Sverige tar tre medaljer i mästerskapet i Incheon, Sydkorea.
Maja Engberg och Nora Johansson vann igår guld i dubbel vid U21-VM i bowling. Sverige tar tre medaljer i mästerskapet i Incheon, Sydkorea. Foto: Svenska Bowlingförbundet

U21-VM i Incheon, Sydkorea, avslutades igår med finaler i alla tävlingsdistanser. Sverige hade säkrat tre finalplatser och Carl Eklund var först ut under torsdagen i herrarnas singel. Carl Eklund klev in i finalen som regerande U21-världsmästare i singel och han hade chans att försvara guldet från mästerskapet i Helsingborg 2022. Men han fick inte riktigt spelet att stämma i finalen och Paul Purps, Tyskland, tog hem den första serien med 212-189. I andra serien kopplade Paul Purps greppet genom att slå fem strike i rad från ruta fyra till åtta. Han vann till sist över Carl Eklund med 236-201. 
– Banorna var lite annorlunda jämfört med tidigare och jag tog lite felbeslut i matchen. Då går det snabbt när det bara är två serier och samtidigt så hittade Paul spelet mer i andra serien. Han är väldigt duktig och jag visste att det skulle bli en tuff match. Det var synd att jag inte kunde bjuda upp till lite mer fight men Paul har spelat bra hela mästerskapet och han förtjänade guldet, säger Carl Eklund. 

Carl Eklunds silver betyder att han tar medalj i singel för andra U21-mästerskapet i rad. Om Eklund hade vunnit guld så hade han blivit historisk som den första spelaren som försvarat ett guld i singel i U21-VM. Det är endast två spelare tidigare som tagit medalj i singel vid två U21-VM. . Zhalin Zufliki, Malaysia, tog brons 1994 och vann guld 1998. Wesley Low, USA, tog silver 2014 och vann sedan guld 2016. 
– Jag är inget superfan av silver. Jag ville försvara guldet från senast och det hade varit kul när det hade varit historiskt men givetvis är det coolt att ta medalj vid två mästerskap i rad också, säger Eklund. 

Därefter var det bara för Eklund att ladda om för finalen i mixed tillsammans med Robin Ilhammar, Maja Engberg och Nora Johansson. De hade avancerat till torsdagens final i mixed efter seger i semifinalen i torsdags över Tjeckien. I semifinalen vände de och vann med 2-1 i serier. Idag såg de ut att kunna vara på väg att göra samma bedrift igen. De förlorade den första serien mot Sydkorea med 248-192 men kom tillbaka i den andra serien och tog hem den med 236-201. Men Sverige lyckades inte fullborda vändningen den här gången och Sydkorea var starkast i den avgörande serien. Hemmanationen vann den tredje serien med 267-219 och det blev silver för Sverige. 
– Det är tungt. Det var nära men ändå långt borta känns det som. Vi gjorde vårt bästa men Sydkorea spelade ännu bättre idag så det är bara att gratulera dem, säger Robin Ilhammar som tillsammans med Carl Eklund och Nora Johansson därmed tar sitt andra raka silver i mixed i U21-VM-sammanhang. 2022 blev det finalförlust mot Singapore vid U21-VM i Helsingborg.
– Det är surt såklart med två finalförluster och jag hade gärna tagit guld. Men det är ändå starkt att vi tar ett silver. Det var hårt från start till mål igår med många tuffa matcher och vi tog oss till final ändå. För egen del så känns det också skönt att inte komma hem tomhänt som det kändes efter ett tag under mästerskapet, säger Robin Ilhammar. 

Efter två silver för Sverige så var Nora Johansson och Maja Engberg på guldjakt när de intog banorna i Fiesta Asiad Bowling Stadium i Incheon för damernas dubbelfinal som var sist ut under finaldagen. 

Det blev en spännande första serie i finalen. Den svenska duon hade till en början greppet om serie 1 men under den andra halvan ställde de ett par hål vilket gjorde att Katelyn Abigania/Annalise O´Bryant, USA, kom in i matchen. Inför den sista rutan hade den amerikanska duon möjlighet att ta hem första serien om de skulle sätta en dubbel. Men det blev bara en strike för dem och Engberg/Johansson tog hem första serien med 172-170. 

Båda lagen höjde sig poängmässigt i andra serien. Katelyn Abigania och Annalise O´Bryant ledde med en poäng inför sista rutan men där ställde de ett hål. Nora Johansson kunde istället avgöra finalen med en spärr i näst sista slaget. Nora Johansson och Maja Engberg vann andra serien med 228-217 och vilt guldjubel utbröt i det svenska lägret. 
– Det känns fantastiskt. Maja och jag hade ett riktigt fint teamwork. Vi ville verkligen vinna och kämpade hela vägen. Det är en superbra avslutning på mästerskapet, säger Nora Johansson. 

Maja Engberg har spelat sitt första U21-VM och var lycklig över guldet.
– Det är helt otroligt. Det känns ofattbart nu men snart så sjunker det väl in. Det är det största i min karriär hittills, säger Maja Engberg och fortsätter: 
– Vi hade det lite motigt i finalen i mixed och det var tungt att inte kunna vinna där. Men vi bröt ihop och lyckades ladda om på ett bra sätt. Det blev en spännande dubbelfinal och det var jämnt ända in till slutrutorna. Riktigt härligt att vi drog det längsta strået och kul att vinna med Nora som är en nära vän. Vi gjorde det tillsammans hela vägen, säger Maja Engberg. 

Förbundskapten Robert Andersson var glad över guldet.
– Det var en väldigt skön avslutning på mästerskapet efter de två andraplatserna tidigare idag. Sedan grämer jag mig fortfarande över att vi förlorade mixedfinalen och att vi valde att börja på fel bana. Det hade varit roligt om ännu fler i laget vunnit guld. Men när den möjligheten var borta så var det bara att fokusera på dubbelfinalen. 
Hur ser du på mästerskapet som helhet?
– Jag är jättenöjd med medaljskörden. De senaste åren har gått väldigt bra för oss så det känns som att ribban är satt så himla högt för oss just nu. Det är inte lätt att vinna VM och inte att komma tvåa heller. Det känns superbra att vi avslutar med ett guld, säger Robert Andersson.

Sveriges medaljer vid U21-VM i Incheon, Sydkorea
Guld dubbel, damer Maja Engberg och Nora Johansson
Silver singel, herrar Carl Eklund
Silver mixed Maja Engberg, Nora Johansson, Carl Eklund, Robin Ilhammar

Resultat

    Sveriges lag vid U21-VM

    Tjejer
    Elin Bergqvist, Spader Dam, Helsingborg
    Maja Engberg, Team X-Calibur, Partille
    Nora Johansson, Spader Dam, Helsingborg
    Nicole Layrisse AIK BK 

    Killar
    Carl Eklund, 18 år, IKW/Köping BK 
    Robin Ilhammar, 20 år, Team Clan Nässjö BK
    Alex Joki, 21 år, Stureby BK 
    Robin Noberg, 18 år, Team Pergamon BC

    Förbundskapten Robert Andersson
    Assisterande coacher: Amanda Andersson och Mattias Melin

    Nyckelord

    Kontakter

    Bilder

    Maja Engberg och Nora Johansson vann guld i dubbel
    Maja Engberg och Nora Johansson vann guld i dubbel
    Ladda ned bild
    Foto: Svenska Bowlingförbundet
    Carl Eklund tar silver i singel vid U21-VM.
    Ladda ned bild
    Robin Ilhammar, Carl Eklund, Maja Engberg och Nora Johansson som tar silver i mixed.
    Robin Ilhammar, Carl Eklund, Maja Engberg och Nora Johansson som tar silver i mixed.
    Ladda ned bild

    Länkar

    Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

    Följ Svenska Bowlingförbundet

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

    I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

    Besök vårt pressrum
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye