DIK

35 timmars arbetsvecka för DIK – Första fackförbundet i Sverige som tecknar avtal om arbetstidsförkortning

Dela

Fackförbundet DIK har sedan 2021 ett kongressbeslut om att verka för 35 timmars arbetsvecka på arbetsmarknaden. Som ett led i arbetet har förbundet idag tecknat ett lokalt kollektivavtal som ger 35 timmars arbetsvecka till alla anställda på DIK.

– Det känns otroligt kul att ha ett avtal i linje med vår politik. Jag tror att det här kommer att göra att vi som jobbar på DIK kan ha ett ännu rikare liv med mer tid över till fritiden. Nu hoppas vi att fler följer efter, säger Johanna Lindell, förbundsdirektör på DIK.

Avtalet träder i kraft vid årsskiftet och kommer att gälla för alla anställda på DIK.

– Vi är glada över det nya avtalet som i väsentliga delar innebär bättre villkor för DIK:s anställda och som kommer underlätta balansen mellan arbete och fritid, säger Hans Kyrö, ordförande för SACO-föreningen på DIK:s kansli.

Nyckelord

Kontakter

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn20.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.

DIK blir första Sacoförbund som inför Klimatombud18.12.2023 14:04:36 CET | Pressmeddelande

Ett klimatombud är en ny lokalfacklig roll på fackförbundet DIK som agerar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i den lokala omställningen. Klimatombud kan tillsammans med kollegorna titta på arbetsplatsen med klimat­kritiska glasögon. Uppdraget kan innebära att se över exempelvis policydokument, upphandlingar, föreslå elbilsladdning och förmånscyklar. Fackförbundet Vision var först ut med att inrätta rollen i Sverige.

Kommunikatören – en omdiskuterad spelare i demokratins tjänst17.10.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

För att alla medborgare ska kunna vara delaktiga i ett demokratiskt samhälle krävs att de har information om vad som händer och på vilket sätt de förväntas delta. Men vem är det som ger oss den informationen? I boken Om det inte vore för oss djupdyker Johanna Lindell, VD på fackförbundet DIK, och Caroline Thunved, VD och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer, i kommunikatörens roll och ställer sig frågan: vilken betydelse har denna i ett demokratiskt samhälle?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye