Förskriv inte diabetesläkemedel för viktnedgång
Det finns tecken på att den kraftigt ökade förskrivningen av vissa läkemedel för viktnedgång har inneburit att diabetiker blivit utan sin medicinering. Läkemedelsverket uppmanar därför alla läkare att tills vidare förskriva specifikt avsedda diabetesläkemedel endast till diabetespatienter, och ingen annan.
Den fria förskrivningsrätten, alltså läkares möjlighet att skriva ut läkemedel i annat syfte än vad läkemedlet är avsett för, är mycket viktig, skriver företrädare för Läkemedelsverket i en debattartikel i Läkartidningen.
Förskrivningsrätten möjliggör bland annat så kallad off label-förskrivning. Det innebär att läkare enligt vetenskap och beprövad erfarenhet kan förskriva ett läkemedel utanför godkänd produktinformation. Möjligheten till sådan förskrivning kommer med ett ansvar: att behandlingen ska vara ändamålsenlig och ske utifrån läkemedlets säkerhetsprofil.
Förskrivningen av diabetesläkemedel till patienter utan diabetes har ökat kraftigt
En analys som Läkemedelsverket gjort av förskrivning av diabetesläkemedel, så kallade GLP-1-receptoragonister, visar att läkare sedan 2021 kraftigt har ökat förskrivningen till patienter utan en historik av diabetes.
– Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation, säger Veronica Arthurson, medförfattare till debattartikeln i Läkartidningen och direktör på Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket kan begränsa förskrivningsrätten
Läkemedelsverket har möjlighet att begränsa utlämningen av ett läkemedel, vilket innebär att läkemedlet endast får lämnas ut på apotek om det är förskrivet av en bestämd specialistgrupp.
– Vi ser att en så kallad utlämnandebegränsning inte skulle ha någon riktig effekt i det här fallet. Många specialistgrupper behöver ha möjlighet att skriva ut diabetesläkemedel. Läkemedelsverket ser fortsatt över möjligheten att på regulatorisk väg säkerställa att diabetespatienter får tillgång till läkemedel. Därför vädjar vi till alla läkare att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation, avslutar Veronica Arthurson.
Debattartikel i Läkartidningen
Debattartikeln är publicerad i Läkartidningen idag. Undertecknar gör:
Veronica Arthurson, docent, läkare, direktör
Anders Sundström, med dr, signalutredare,
Rickard Ljung, professor, socialmedicinare, enhetschef; samtliga Läkemedelsverket.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum