Unga dricker mindre, men fortsatt källa till problem
Trenden att unga dricker mindre alkohol håller i sig, det visar CANs nationella skolundersökning som presenteras idag. Trots det har runt var femte niondeklassare och gymnasieungdom blivit fotad i en pinsam/kränkande situation eller råkat i gräl när de druckit alkohol.
– Att dagens unga dricker mindre jämfört med tidigare generationer är positivt och förhoppningsvis tar de med sig sina vanor upp i åldrarna. För historiskt sett är det unga vuxna som dricker mest alkohol av alla svenskar. Får vi dem att dricka mindre kommer fler unga att må mycket bättre, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som hjälper unga att må bättre genom smartare alkoholvanor.
När Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) började mäta niondeklassares alkoholvanor 1971 var det 9 av 10 elever som drack alkohol. I årets undersökning är det 4 av 10. Vanorna på gymnasiet har mätts sedan 2004, och minskat från 9 av 10 till 7 av 10 i årets undersökning.
I takt med att färre unga dricker alkohol har även problemen minskat. Men det är exempelvis fortfarande runt var femte niondeklassare och gymnasieungdom som har blivit fotad/filmad i en pinsam/kränkande situation eller råkat i gräl när de druckit alkohol. Var sjätte har råkat ut för en olycka eller skadats.
– Det är positivt att unga dricker mindre alkohol, samtidigt ser vi att minskningen planar ut och att det fortfarande är många unga som får problem när de druckit alkohol. Så arbetet med smartare alkoholval bland unga är fortfarande väldigt viktigt, säger Mojtaba Ghodsi.
Om undersökningen
CANs nationella skolundersökning har genomförts årligen sedan 1971, vilket gör att Sverige har den längsta tidsserien i världen gällande ungas erfarenheter av alkohol, narkotika, tobak, dopning och spel om pengar. Undersökningen riktat sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 (sedan 2004).
https://www.can.se/publikationer/cans-nationella-skolundersokning-2023/
Nyckelord
Kontakter
David WahlundPressansvarigIQ
Tel:070-921 75 55david@iq.seMojtaba GhodsiVdIQ
Tel:0702-40 78 15mojtaba@iq.seBilder
Länkar
Om oss
IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.
Följ IQ
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IQ
Var fjärde svensk: oattraktivt att dricka för mycket på dejten13.2.2024 07:31:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde svensk tycker att det är oattraktivt med en partner som dricker mycket alkohol. Trots det har var tredje själva varit berusade på en dejt. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av IQ inför alla hjärtans dag.
Nära 6 av 10 överväger en vit månad 202411.1.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Många inleder året med löften om förändring. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ överväger närmare 6 av 10 som dricker alkohol en vit månad under 2024, något som var tredje dessutom tagit någon gång de senaste två åren.
För mycket alkohol på julfirandet? Det tycker varannan svensk21.12.2023 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Majoriteten av svenskarna har varit på ett julfirande där det druckits för mycket alkohol, och var tionde har därför till och med avstått från att vara med. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ.
Närmare 4 av 10 använder alkohol för att hantera stress30.11.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde svensk är mer stressade nu under hösten än övriga året, och närmare 4 av 10 har använt alkohol för att hantera sin stress. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ.
Expertens tips för en bättre jobbfest27.11.2023 08:47:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det hög tid för julfest och julbord på många arbetsplatser. Alkoholens närvaro är i det närmaste självklar då året ska firas. Det behöver inte vara ett problem, men det är viktigt att arbetsgivare, chef och medarbetare funderar över alkoholens roll.