IQ

Nära 6 av 10 överväger en vit månad 2024

Dela

Många inleder året med löften om förändring. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ överväger närmare 6 av 10 som dricker alkohol en vit månad under 2024, något som var tredje dessutom tagit någon gång de senaste två åren.

Foto: Anika Huizinga/Unsplash

– Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan även leda till förändrade vanor som består. En vit månad ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske påverkar personer i din närhet. Kanske ska du göra en plus- och minuslista för att få hjälp att reflektera, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Bland dem som tagit en vit månad någon gång de senaste två åren, är det 9 av 10 som skulle kunna tänka sig att ta det även i år.

– Problemet är bara att de flesta inte håller ut med sina nyårslöften mer än två veckor enligt undersökningar*. Andra fredagen i januari infaller Quitters day– den dag då många ger upp sina nyårslöften. Ett sätt att hålla uppe övertygelsen och motivationen för att dricka mindre är att inte, i alla fall inte alltid, umgås genom aktiviteter som kretsar kring alkohol, säger Mojtaba Ghodsi

Ett alternativ till en helt vit månad, och som kanske är mer långsiktigt hållbart för många, är att dricka mindre. IQs undersökning visar att drygt varannan alkoholkonsument under de senaste två åren har dragit ned på sin alkoholkonsumtion. Bland de som tidigare tagit en vit månad svarar 94 procent att de kan tänka sig att dricka mindre under en begränsad period 2024.

3 av 4 (74 procent) skulle kunna tänka sig att dra ner på sitt drickande under en begränsad period det kommande året. Vanligast är det bland kvinnor och unga, 18–34 år, där drygt 4 av 5 (81 procent) kan tänka sig det.

– Alkohol bidrar med något positivt för många människor, och de allra flesta kan hantera det på ett balanserat sätt. Däremot vet vi att det för de allra flesta finns många hälsofördelar med att dricka mindre och att dricka på ett smartare och mer medvetet sätt, säger Mojtaba Ghodsi.

IQs tre tips för ett smartare förhållningsätt till alkohol 2024:  

  1. Hitta motivationen. Fundera över hur du vill dricka. Vad skulle bli bättre för dig om du drack mindre?
  2. Sätt upp ett mål för hur du vill dricka. Till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill. Stå på dig om någon tjatar på dig att dricka mer.
  3. Prata med dem nära dig om hur de upplever dig när du har druckit alkohol. Den vetskapen kan ge nya insikter som hjälper dig i din självreflektion.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via 1 075 webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel (18–84 år), vilket garanterar representativa resultat. Fältperiod: 15–19 december 2023. Läs mer i bifogat faktablad.

* Enligt data från träningcommunityt Stravas användare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye