IQ

Unga dricker mindre, men fortsatt källa till problem

Dela

Trenden att unga dricker mindre alkohol håller i sig, det visar CANs nationella skolundersökning som presenteras idag. Trots det har runt var femte niondeklassare och gymnasieungdom blivit fotad i en pinsam/kränkande situation eller råkat i gräl när de druckit alkohol.

Ungdomar
Ungdomar Foto: Tim Mossholder/Unsplash

– Att dagens unga dricker mindre jämfört med tidigare generationer är positivt och förhoppningsvis tar de med sig sina vanor upp i åldrarna. För historiskt sett är det unga vuxna som dricker mest alkohol av alla svenskar. Får vi dem att dricka mindre kommer fler unga att må mycket bättre, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som hjälper unga att må bättre genom smartare alkoholvanor.

När Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) började mäta niondeklassares alkoholvanor 1971 var det 9 av 10 elever som drack alkohol. I årets undersökning är det 4 av 10. Vanorna på gymnasiet har mätts sedan 2004, och minskat från 9 av 10 till 7 av 10 i årets undersökning.

I takt med att färre unga dricker alkohol har även problemen minskat. Men det är exempelvis fortfarande runt var femte niondeklassare och gymnasieungdom som har blivit fotad/filmad i en pinsam/kränkande situation eller råkat i gräl när de druckit alkohol. Var sjätte har råkat ut för en olycka eller skadats.

– Det är positivt att unga dricker mindre alkohol, samtidigt ser vi att minskningen planar ut och att det fortfarande är många unga som får problem när de druckit alkohol. Så arbetet med smartare alkoholval bland unga är fortfarande väldigt viktigt, säger Mojtaba Ghodsi.

Om undersökningen

CANs nationella skolundersökning har genomförts årligen sedan 1971, vilket gör att Sverige har den längsta tidsserien i världen gällande ungas erfarenheter av alkohol, narkotika, tobak, dopning och spel om pengar. Undersökningen riktat sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 (sedan 2004).

https://www.can.se/publikationer/cans-nationella-skolundersokning-2023/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye