Ny rapport: Ett år med Tidöavtalet – “Det är helheten som oroar”
I dag släpper Civil Rights Defenders en rapport som granskar den utveckling som skett under ett år med Tidöavtalet utifrån ett demokrati- och rättighetsperspektiv. Rapporten släpps samtidigt som Tidöparterna presenterar Tidöavtalet 1.1.
– Sveriges demokrati står än så länge stark, men i granskningen ser vi en utveckling som oroar. Ett stort antal förslag och beslut som presenterats det senaste året inskränker eller strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter. Detta är en utveckling som riskerar att försvaga Sveriges demokrati, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Utveckling med risker
Granskningen från Civil Rights Defenders har bland annat tittat på förslag och utspel som på olika sätt inskränker rättigheter eller urgröper viktiga principer i rättsstaten, ökar politisk styrning och minskar självständigheten för myndigheter, eller begränsar föreningsfriheten och det fria ordet. Detta är en utveckling som riskerar att försvaga Sveriges demokrati och som kan vara första stegen i den process som kallas autokratisering, vilket är motsatsen till demokratisering.
– Under året har vi sett flera förslag som strider mot mänskliga rättigheter och internationella åtaganden. Vi har även sett förslag, beslut och retorik som var för sig inte nödvändigtvis är att tolka som allvarliga demokratihot – men som sammantaget försvagar demokratin på sikt. Det är helheten som oroar, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Några exempel på åtgärder i rapporten som är problematiska utifrån ett människorättsperspektiv är visitationszoner och preventiva tvångsmedel, som är integritetsinskränkande och riskerar att leda till diskriminering. Vi ser även förslag och utspel som riskerar minskad tillit i samhället och ökad misstro mellan medborgare. Angiverilagen är ett tydligt exempel, men även flera förslag och utspel som misstänkliggör och skuldbelägger människor med migrationsbakgrund och sätter likhetstecken mellan kriminalitet och migration.
En full analys finns i rapporten.
Rättigheter viktiga även i kristider
Det senaste året har präglats av kris och oro, i Sverige och globalt. Svåra utmaningar kan kräva extraordinära insatser där fri- och rättigheter behöver vägas mot varandra, men det är samtidigt viktigt att värna de rättigheter och principer som utgör vår demokrati.
– I tider av kris är det viktigare än någonsin att stå upp för de rättigheter och normer som utgör vår demokrati – inte stifta lagar som underminerar den. Varje gång vi inskränker våra fri- och rättigheter ökar acceptansen för att det ska ske igen, och risken finns att det stiftas lagar som i framtiden kan användas mot andra grupper och med andra syften, säger John Stauffer.
Om granskningen
Ett år med Tidöavtalet är en rättighetsbaserad granskning av förslag och utspel som lagts fram det senaste året och där merparten finns med i Tidöavtalet. Det rör sig om både faktiska lagförslag som har trätt i kraft som tillsatta utredningar och tilläggsdirektiv, samt regleringsbrev till myndigheter.
Rapporten är en uppföljning av Civil Rights Defenders tidigare granskning av Tidöavtalet. Förra året analyserade vi avtalet med fokus på kriminalpolitik och migrationspolitik. I årets granskning undersöker vi vad som faktiskt hänt inom dessa politikområden. Vad har blivit lag? Vad utreds just nu?
Granskningen utgår från mänskliga rättigheter och lyfter de åtgärder som vidtagits som inte ligger i linje med stärkta fri- och rättigheter i Sverige. Åtgärderna har granskats utifrån internationella konventioner och dokument om Sverige är bundet att följa samt Sveriges grundlagar. Till exempel FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter samt Europakonventionen.
Läs Civil Rights Defenders granskning Ett år med Tidöavtalet
Klicka här för att läsa hela granskningen.
Kontakta oss
Kontakta oss för en kommentar om granskningen Ett år med Tidöavtalet. Vi kan svara på frågor som:
-
Hur påverkas våra mänskliga rättigheter och vår demokrati av senaste årets reformförslag?
-
På vilket sätt strider beslut och förlag mot internationella åtaganden om mänskliga rättigheter?
-
Vad är autokratisering och hur tar den sig uttryck i Sverige?
Vi kan även sätta Tidöavtalet och det senaste årets reformförslag i en global kontext om ökad populism och demokratisk nedmontering, där Sverige inte är ett undantag.
Ni når oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org
Nyckelord
Dokument
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
USA ändrar hållning gentemot Kuba – vad betyder det för mänskliga rättigheter?15.1.2025 16:18:46 CET | Pressmeddelande
I går meddelades det att Kuba kommer att frige 553 politiska fångar mot att USA inte längre klassar Kuba som en understödjare av terrorism och dessutom lättar på delar av handelsembargot. Förhandlingarna har gjorts med stöd av Vatikanen. Frisläppandet väcker frågor och innebär risker. Civil Rights Defenders Latinamerikaexpert, Erik Jennische, kan kommentera vad detta betyder för mänskliga rättigheter på Kuba.
Nytt i Lundinrättegången – Ian Lundin ska höras – vi kan kommentera10.12.2024 10:52:48 CET | Pressmeddelande
I dag hörs den sista sydsudanesiska målsäganden i Lundinrättegången, efter sju månader av målsägandeförhör. I morgon tar den åtalade, Ian Lundin, plats i vittnesbåset. Civil Rights Defenders är på plats i tingsrätten varje dag och kan kommentera. – Å ena sidan har vi försvaret som förnekar allt, å andra sidan har vi precis hört ett trettiotal målsäganden som i detalj har beskrivit de attacker och det våld de genomlevt. Vad kommer Ian Lundin och Alexander Schneiter svara på det? säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.
Utredning av angiverilag presenteras idag – vi kan kommentera26.11.2024 08:29:42 CET | Pressmeddelande
Idag kl 10.00 tar migrationsminister Johan Forssell emot den utredning som bland annat väntas föreslå en plikt för offentligt anställda att ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket, även kallad “angiverilag”.
Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande
Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.
Paludan döms för hets mot folkgrupp – vi kan kommentera5.11.2024 12:51:52 CET | Pressmeddelande
Rasmus Paludan dömdes under förmiddagen för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning till fyra månaders fängelse, bland annat för koranbränningar han utförde under 2022. Civil Rights Defenders var en av de som anmälde en av de händelser som låg till grund för åtalet, och kan kommentera domen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum